середа, 29 липня 2015 15:11

Через кризу в Росії впала виручка православної церкви

Через кризу в Росії впала виручка православної церкви
Фото: pikabu.ru

В Росії знижуються доходи релігійних організацій від здійснення обрядів та церемоній, а також від продажу релігійної літератури і предметів релігійного призначення.

За офіційною статистикою Федеральної податкової служби РФ торік вони становили 4,15 млрд руб., повідомляють "Известия".

У 2013 році росіяни залишили в храмах 4,6 млрд руб., а в 2012 році - 4,5 млрд руб.

Як зазначив голова Експертної ради з проведення державної релігієзнавчої експертизи при Мін'юсті РФ Роман Силантьєв, майже всі доходи припадають на Російську православну церкву (РПЦ), оскільки, наприклад, в ісламі не прийнято проводити релігійні обряди, схожі на ті, що проводяться в православних церквах.

Тому пожертви прихожан інших конфесій, як правило, не потрапляють в офіційну статистику.

Як зазначають експерти, на виручку РПЦ вплинули економічна криза і поширення інтернету.

"З одного боку, економічна криза змусила людей економити на всьому, в тому числі і на витратах у храмах. З іншого боку — поширення інтернету зробило релігійну літературу доступнішою...", - заявив глава комітету Держдуми РФ у справах громадських об'єднань і релігійних організацій Ярослав Нілов.

Як зазначає видання, в 2012 році Товариство захисту прав споживачів подало на РПЦ в суд з вимогою визнати незаконною діяльність з розповсюдження товарів на території храму Христа Спасителя. Товариство вимагало зобов'язати РПЦ розмістити вивіски на всіх павільйонах, оформити цінники на всіх товарах, встановити каси і видавати чеки на товар відвідувачам.

Суд відмовив у позові ТЗПС. Однак Хамовнічеський суд Москви  став на сторону РПЦ і заявив, що її дії не підпадають під закон про захист прав споживачів.

Зараз ви читаєте новину «Через кризу в Росії впала виручка православної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі