пʼятниця, 29 жовтня 2021 09:57

Блогери, реклама, "стара гвардія": як в Україні перешкоджають забудовникам з іноземним капіталом

  Позитивні тенденції та відкритість до світових бізнесових гравців помітні й по столиці
Позитивні тенденції та відкритість до світових бізнесових гравців помітні й по столиці

Україна як ніколи за останні 7 років наблизилася до західних європейських цінностей. Незважаючи на війну з найбільшою країною в світі, держава розбудовується і є надзвичайно перспективною для співпраці з великим європейським бізнесом. Сприяє цьому багато факторів. Один із них - безвіз, що навіть у часи пандемії дозволяє українцям активно переймати кращі світові цінності.

Не останню роль у розбудові країни відіграв і курс нинішнього президента Володимира Зеленського. Він сам проводив зустрічі у найуспішніших технологічних корпораціях світу - вів діалог із засновником соціальної мережі Facebook Марком Цукербергом, із президентом корпорації Microsoft Бредом Смітом, із генеральним директором компанії Apple Тімом Куком. Закликав їх працювати в Україні, із нашими спеціалістами, відкривати офіси на території нашої держави. Президент ще на початку свого терміну ввів програму "Investment Nanny". Вона передбачає чіткий алгоритм: кожному інвестору, кожній компанії, яка приведе в Україну понад 100 мільйонів доларів, забезпечать окремий контракт із державою. Така ідея спрацювала. В Україну прийшла працювати компанія DP World, яка є одним з найбільших портових операторів у світі. Вона придбала контрольний пакет акцій контейнерного термінала TIS у порту "Південний". Також лоукостер Bees Airline спільно з туроператором TPG запустив свої перші чартерні авіарейси. Одна з наймасштабніших німецьких мереж супермаркетів цього року відкриє перші магазини в Україні. Вона вкладатиме кошти у будівництво торгових приміщень і вироблення продуктів під своїм брендом.

Чітка спрямованість глави держави ще на старті своєї кар'єри на високий результат сприяла збільшенню інвестицій на 8%, порівняно з попереднім роком. Позитивні тенденції та відкритість до світових бізнесових гравців помітні й по столиці. З приходом до влади в Києві Віталія Кличка протягом 2014-2015 року в столицю залучили 1,5 млрд. гривень іноземних інвестицій. Узгодження документації та проектів скоротили з 2 років до 90 днів. Іноземний капітал використали для зведення Подільсько-Воскресенського моста столиці, в розпал коронавірусу створили умови для відкриття шведської мережі меблевих магазинів IKEA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 очевидні економічні маркери того, що Україна рухається до Європи: IKEA, IQOS, Ryanair, Дія

Однак не всі задоволені такими успіхами. Є невелика частина противників реформ, і вони намагаються знижувати рейтинги президента і його команди найганебнішими способами. Спробуймо розібратися в них.

Кому заважають реформи?

Україна так довго жила в умовах беззаконня і хаосу, що багато хто до такого звик. А дехто навіть почав на цьому наживатися. Це не лише пересічні громадяни, що звикли до корупції, це цілі ланки чиновників і тіньові бізнес-структури. Їх небагато, як порівняти з фінансово-промисловими групами, які підтримують новий курс країни. Але все таки вони намагаються завадити президенту, дискредитувати його. Для цього використовують чимало різних способів. Один із них – роздмухування паніки через соцмережі та ЗМІ, ставлення під сумнів правильності розвитку країни. І що найгірше, ця невелика групка невдоволених намагається псувати налагоджену роботу іноземних інвесторів в Україні. Особливо перешкоджають забудовникам із закордонним капіталом. Цим самим хочуть показати, що Україна нібито стала непривабливою для інвестицій.

Як приклад, можна навести незрозумілу ситуацію навколо масштабного проекту з іноземними інвестиціями - будівлі 50Avenue на проспекті Перемоги, 50-а в Києві. Будівництвом займається ОК "Ексон Прем'єр Шулявська". За даними з наших джерел, у проект вкладено близько 18 мільйонів доларів іноземних вливань. Однак уже два роки поспіль у бік забудовника можна почути наклепи й звинувачення у порушенні законів. Розберемося детальніше.

Як діють противники розбудови України?

Період, коли в Україні панувало беззаконня, тривав довго. Протягом цього часу навіть корупційні чиновники середньої ланки змогли перетворитися на мільйонерів. Зараз же вони починають витрачати акумульовані кошти на інформаційну війну проти реального стану справ. Сподіваються повернутися до старих часів через дискредитацію дій влади.

Ми проаналізували різні способи подачі інформації про нововведення команди президента й міського голови. Переглянули статті на різних інформаційних порталах. Всіх об'єднує те, що у ролі інформаційних приводів і експертів фігурують фейсбук-блогери. Також дуже в неприродній спосіб ці люди стали затребуваними експертами для рекламних статей і передач на телебаченні.

Одним із таких є нібито експерт із питань містобудування Георгій Могильний. Він настільки часто залишає коментарі стосовно забудовників, що виникають сумніви у його кваліфікації й неупередженості. Виникає закономірне питання – якщо людина щодня пише коментарі в соцмережах, дає інтерв'ю, то коли вона працює? Чим заробляє? Можливо, це "блогерство" і є його високооплачуваною роботою?

Також простежується цікава тенденція - як тільки в соцмережах Могильного з'являється повідомлення, наступного ж дня його цитують деякі видання. При цьому часто це дуже слабкі й неліквідні теми для редакцій. Однак певні сили шляхом фінансових вливань їх проштовхують в інформаційний простір.

Наприклад, його повідомлення про масштабне будівництво мосту в Києві: "Ще 10 мільярдів гривень, і Подільський міст у нас в кишені! Сьогодні КМДА затвердила новий проект Подільського мостового переходу. Вже традиційно для палива, проект затверджував Поворозник, поки Кличко на кілька днів линяє у відпустку за свій рахунок по сімейним обставинам... Нова вартість будівництва – 19,9 мільярди, з яких станом на 01.07.2021 виконано на 9,8 мільярди. Станом на 01.06.2016 вартість була 11,2 мільярди". Тобто блогер звинувачує чинного мера в корупції, хоче показати, що нібито Кличко хоче привласнити ці кошти. Однак блогер недоговорює реальних причин здороження будівництва, він мовчить про опори мосту, які довелося замінити, й інші речі, які виявили в процесі роботи. І, до речі, на тому ж засідання КМДА про це йшлося. Не витримують критики і його дописи про 50Avenue на проспекті Перемоги, 50-а в Києві. Скажімо, 14 жовтня він написав: "Перше фото - як 10 днів тому виглядав котлован на місці самовільного будівництва хмарочосів на проспекті Перемоги, 50-А". Як можна називати "самовільним" будівництво, яке передбачене планом і коли забудовник має всі дозвільні документи?

Варто зазначити, що з часу активізації "експертів" в Україні вже з'явився термін "медіакіллер". Достатньо подивитися на їхні сторінки у соціальних мережах із суцільними "скрінами" і негативом проти деяких компаній, щоб зрозуміти, що вони є виконавцем певних інформаційних замовлень. Найсумніше, що здебільшого це компанії з іноземним капіталом, як наприклад, згаданий вище 50Avenue на проспекті Перемоги, 50-а в Києві. Георгій Могильний настільки часто висловлюється проти зведення цього об'єкту, що ми вирішили розібратися детальніше в ролі цієї будівлі для Києва.

Чи потрібний 50Avenue Києву?

50Avenue на столичному проспекті Перемоги, 50-а складатиметься з двох високих веж і займатиме 0,3 га. Там розмістять офісні приміщення, надсучасні апартаменти, бутикові галереї, фітнес-клуби та магазини. На даху діятиме басейн. Під землею - багаторівневий паркінг, у якому охочі зможуть лишити авто на стоянці й пересісти на метро. Будинок зроблять у концепції live-work-play.

У будівлі здаватимуть сотні апартаментів за невеликими цінами, де можуть оселитися студенти чи сім'ї, які шукають зйомне житло в столиці. Крім цього, ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" даватиме житло в будівлі у розстрочку на 20 років під 6% річних. Подібні програми ніхто не пропонує на українському ринку, особливо в таких сучасних комплексах.

До речі, саме в таких будівлях зазвичай розміщують свої офіси крупні міжнародні компанії. Наприклад, офіс одного з найбільших автомобільних концернів світу General Motors розміщено саме в такому типі будівлі в США. Так само у подібних хмарочосах працює вся редакція і продакшн найрейтинговішої служби новин CNN. 50Avenue може, безсумнівно, стати одним із інфраструктурних хабів, що приваблюватиме умовами світових інвесторів в Україну. І якщо офіс Apple все ж таки з'явиться в Україні, то лише в приміщеннях такого хмарочоса, але аж ніяк не в збірно-щитовому приміщенні чи в будівлі напівзруйнованого завода, чи в МАФі. Проте не всі це розуміють.

Кому заважають іноземні інвестиції?

Крім блогерів і псевдоекспертів, до об'єкта 50Avenue останнім часом йде чималий інтерес з боку міських чиновників. Цілком імовірно, що серед них є ті затяті любителі "часу беззаконня і відсутності чіткості", який панував в Україні раніше.

Нещодавно Держінспекція архітектури і містобудування пообіцяла провести перевірку будівництва архітектурного комплексу.

Портал про столичні висотки "Нерухомі" звинувачує забудовників 50Avenue у зведенні об'єкту без дозвільних документів і з порушеннями законів України. На сайті Київської міської адміністрації зареєстрували петицію про заборону будівництва на проспекті Перемоги, 50-а.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці стали вибагливими, обирають якісне житло"

Ми перевірили цитати і висловлювання чиновників. Проте не знайшли чітких посилань на порушення законодавства. Вони зазвичай посилаються на "думку населення", використовують "інформацію з інтернету, де обурюються городяни".

Ми вирішили перевірити ступінь обурення киян на офіційному порталі Київської міської адміністрації, де зареєстрована петиція проти будівлі 50Avenue. Петиція справді є. Але більше ніж за рік її підписало 9 осіб. Це не може не те що претендувати на "позицію громадськості міста", а й навіть на позицію "поверху студентського гуртожитка". Очевидно, представники "старого гарту" забули підкупити тисячі людей або просто заощадили кошти.

Чи є порушення у цільовому призначенні?

Ми вирішили перевірити, на якій ділянці працює забудовник ОК "Ексон Прем'єр Шулявська", який зводить 50Avenue. У межах нашого розслідування ми звернулися до відкритих джерел.

Як виявилося, земельна ділянка площею трохи більше 0,3 га є в приватній власності вже 14 років. Насамперед ми ознайомилися з довідкою, виданою Департаментом містобудування та архітектури КМДА з містобудівного кадастру від 19 лютого 2020 року. Там вказано, що земля за призначенням за чинною містобудівною документацією належить до "території громадських будівель і споруд з дозволеною висотою від 50 до 150 метрів". Далі ми вирішили перевірити про всяк випадок законність землі для забудови серед рішень КМДА. І знайшли рішення від 20.12.2017 року №1005/4012 "Про затвердження детального плану території в межах проспекту Перемоги, вулиць Лагерної, Авіаконструктора Сікорського, залізничних колій, вулиць Тимофія Шамрила, Дорогожицької, Олени Теліги, Олександра Довженка". Воно зараховує ділянку на проспекті Перемоги, 50-а за функціональним призначенням до території підприємств торгівлі, громадського харчування, будівництва апартаментів та побутового обслуговування. І аж ніяк не паркової території. Ми знайшли в загальному доступі рішення Київської міської ради від 24 травня 2007 року №649/1310 про передачу земельної ділянки на проспекті Перемоги, 50-а у приватну власність.

Але чи можна будувати на цій землі? І на це питання ми змогли знайти відповіді. Дозвіл на виконання будівельних робіт №15/13 від 30 грудня 2010 року Державної архітектурно-будівельної інспекції є в розпорядженні вище вказаної агенції та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. У ньому чітко вказано, що є дозвіл на виконання будівельних робіт: з будівництва торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм по просп. Перемоги, 50-а. Офісні комплекси прирівнюють до зведення апартаментів. Ідентичне архітектурно-планувальне завдання, як ми вже вказували вище, підтвердило у квітні 2009 року Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища.

Ми виявили ще один цікавий факт - ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" заявляла про реконструкцію сучасного сквера танкістів за свій рахунок. І побудову парку для киян біля нього з інвестицією у 2 млн доларів. До того ж спеціалісти компанії вже розробили сучасні ескізи з візуалізацією і точними розрахунками. Такі кроки, на жаль, робить мало забудовників. А перетворення старої радянської площі з квадратними плитами з травою між стиками на модерний архітектурний проект тільки прикрасить Київ.

Отже, останні 14 років у жодному офіційному документі не було зафіксовано паркове призначення для всієї ділянки біля метро Шулявська. Також ніде не йшлося про якісь особливі умови прав власності на землю за адресою по проспекту Перемоги, 50-а. Про бажання міста заволодіти землею для спорудження парку заговорили, як тільки стало відомо про масштаби фінансування одного з найамбітніших будівельних проектів міста.

Чи розуміють це у відповідних органах?

У будь-якій цивілізованій країні органи, що взаємодіють із забудовою, не мають ухвалювати якихось оригінальних рішень. Вони мають діяти за законами та правовими актами. Однак це точно не про Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Саме багаті та впливові люди, які лобіюють цих чиновників подібних організацій, і стали ядром руху противників реформ. Звісно, що такі люди не розуміють мови державних інтересів і перспектив, там сприймають тільки одну мову – мову грошей.

Такий стан справ настільки викликав багато невдоволення у порядних бізнесменів, що його важко було не помітити. Свого часу Олена Шуляк за підтримки президента Володимира Зеленського добилася розформування ДАБІ. Торік там ініціювали створення Державної інспекції архітектури та містобудування. Цей орган має повністю замінити ДАБІ. Це абсолютно нова організація з відмінною структурою, повноваженнями і сучасними принципами роботи. 200 людей, яких відбирали для роботи в ДІАМ, проходили перевірку в НАБУ. Серед них не лишилося жодного представника чи людини із впливових корупційних груп.

Там тепер виключно нові кадри й немає корупціонерів. Це стало справжньою проблемою для старих чиновників, які зацікавлені в роботі своїх корупційних схем. З наших джерел навіть відомі випадки, коли старі бюрократи пропонували спеціалістам ДІАМа хабарі, намагалися відкликати дозволи на будівництво на деяких будівельних майданчиках, аби все ж таки відновити свій вплив. Проте у них не вийшло. Адже більшість операцій ведеться через цифрові рішення з мінімальним втручанням працівників у прийняття рішень, а професіоналізм нещодавно набраних людей там справді на високому рівні.

Правильність роботи ДІАМ напряму підтверджує і реакція на новий орган псевдоексперта Георгія Могильного, якого підтримує "стара гвардія". Він критикує новий орган. Це означає, що ДІАМ справді завдає збитки його тимчасовим "господарям".

Зараз ви читаєте новину «Блогери, реклама, "стара гвардія": як в Україні перешкоджають забудовникам з іноземним капіталом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі