пʼятниця, 14 травня 2021 17:08

Бізнес різко засудив державне регулювання цін на пальне

Бізнес різко засудив державне регулювання цін на пальне
Єдиний, хто отримає перемогу – тіньовий бізнес з сумнівною якістю пального. Фото: Олена Луценко

Сьогодні Кабмін запровадив державне регулювання роздрібних цін на бензин і дизельне пальне в Україні. Відзавтра середня ціна дизельного пального на травень має становити 27,89 грн за літр, бензинів - 30,22 грн за літр.

"Ці ініціативи є неприйнятними в цивілізованій європейській країні. Це суперечить Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС, адже рішення про державне регулювання цін абсолютно нівелює роль ринку як основного регулятора ринкових відносин. Єдиний, хто переможе - тіньовий бізнес із сумнівною якістю пального", - заявили в Європейській Бізнес Асоціації.

Зараз у ринкову ціну палива закладено не лише середню вартість нафтопродуктів за даними міжнародного інформаційного агентства й межові рівні торгівельної надбавки в 5-7 грн, але й витрати на транспортування в Україні та за її межами, витрати на перевалку, зберігання, сертифікацію, змінність курсу валют, контроль якості.

"Ручне регулювання цін може знищити механізми формування цін і створити кризу з непрогнозованим забезпеченням нафтопродуктів для споживачів, зупинку роботи прозорих автозаправних станцій. Зараз саме велика кількість АЗС дає змогу споживачу обирати продукцію та продавців залежно від ціни й інших чинників. Механізм межової торговельної надбавки ж ставить прозорий бізнес у єдиний ціновий коридор, а обов'язок завчасного декларування зміни цін спотворить цінову конкуренцію. Це суттєво порушує принципи прозорої конкуренції, - підсумували в Асоціації й закликали Кабмін скасувати постанову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на заправках б'ють рекорди: експерт пояснив чому

Установлену урядом ціну назвали нижчою за економічно обґрунтовану і вимагають в органів влади й місцевого самоврядування відшкодовувати бізнесу різницю.

Бензини марок А-92 й А-95 і дизельне пальне внесли до переліку соціально значущих товарів. Відповідна постанова з'явилася на сайті уряду 11 травня.

Кабмін запровадив декларування зростання роздрібних цін на бензин і дизельне пальне на 1% і більше.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес різко засудив державне регулювання цін на пальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі