пʼятниця, 26 серпня 2011 10:27

Без допомоги України Росія втратить мільйони тонн експортного зерна

Без допомоги України Росія втратить мільйони тонн експортного зерна

Щоб запобігти скороченню експорту зерна цього маркетингового року більш ніж на 23 млн т, Росія має намір використовувати порти в Україні та країнах Балтії.

Про це повідомило агенство Bloomberg з посиланням на заяву Ігоря Павенського, начальника відділу аналізу ринку "Росагротранса", найбільшого в країні залізничного перевізника зерна.

Експорт зернових у Росії впав до 1,9 млн т за період 1-22 серпня, свідчать дані Россільгоспнагляду. Для порівняння, у липні цей показник становив майже 2,9 млн т.

За словами Павенського, причина падіння експорту криється в тому, що завантаження можливостей російських портів та залізничної системи з перевезення зерна наближаються до максимуму.

"Експорт зерна за перші 22 днів серпня був невеликим. Логічно було б очікувати значно більшого обсягу, ніж за той же період липня. Нам необхідно використовувати й інші порти", - пояснив ситуацію Павенський.

Серед можливих варіантів чиновник назвав українські порти в Одесі, Южному, Іллічівську та Миколаєві. На його думку, їх використання дозволить Росії вийти на рівень експортного потенціалу. Крім того, зазначив Павенський, потрібно також використовувати латвійські порти в Ризі, Вентспілсі та Лієпаї, а також литовський порт Клайпеда.

Як вважає чиновник, обсяг залізничних поставок на всі зазначені вище порти цього сезону може становити від 2,5 до 3 млн т зерна з Чорноморського регіону Росії і Поволжя.

"Росагротранс" використовує 30 тис. вантажних вагонів для перевезення зернових.

Зараз ви читаєте новину «Без допомоги України Росія втратить мільйони тонн експортного зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі