вівторок, 18 вересня 2012 10:32

Банкам хочуть дати доступ до всіх даних клієнтів

Банкам хочуть дати доступ до всіх даних клієнтів
Банкіри хочуть перевіряти всю інформацію - від володіння майном і сімейного стану до сплати податків. Фото: novostey.com

Влада готова надати кредитним установам доступ до більшості державних баз даних.

Банкіри хочуть перевіряти всю інформацію - від володіння майном і сімейного стану до сплати податків, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Банкіри прориваються на базу".

Клієнтам банків незабаром буде складно приховувати від кредиторів конфіденційну інформацію про свій соціальний та матеріальний стан.

Президент Віктор Янукович доручив Нацбанку, Мін'юсту, Мінфіну та Нацкомфінуслуг забезпечити "фінансово-кредитні установи можливістю перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, у тому числі шляхом доступу до інформації про таких позичальників у відповідних базах даних держорганів", повідомили в Українському кредитно-банківському союзі (УКБС).

Доручення адміністрації президента - реакція на прохання банкірів.

Однак доступ до такої інформації забезпечать всім учасникам ринку, в тому числі кредитним спілкам і фінансовим компаніям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Облігації купувати вигідніше, ніж тримати долари під матрацом - експерт

В УКБС розповіли, що у кредитних установ є можливість оперативно отримувати інформацію з держреєстрів судових рішень, юридичних осіб і фізосіб-підприємців, обтяження рухомого майна.

Тепер же банки добиваються доступу до даних держреєстрів актів цивільного стану, фізосіб-платників податків, баз даних ДАІ та загублених паспортів.

Достовірна інформація з держреєстрів потрібна для запобігання шахрайству та мінімізації кредитних ризиків банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Промвиробництво в Україні впало вже на 4,7%

У прагненні дізнатися все про клієнтів банкіри хотіли б навіть розкривати лікарську таємницю.

"Вкрай необхідно було б одержати доступ до держреєстру наркологічних і психоневрологічних диспансерів про осіб, які перебувають на обліку. Проте враховуючи, що дана інформація являє лікарську таємницю, доступ до неї малоймовірний", - визнає директор департаменту роздрібного обслуговування Ідея Банку Роман Косило.

Юристи ж відзначають, що надання банкірам доступу до всіх баз даних майже неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Банкам хочуть дати доступ до всіх даних клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі