вівторок, 17 травня 2016 11:31

Антимонопольники не поспішають виносити рішення за цінами на паливо

Антимонопольники не поспішають виносити рішення за цінами на паливо

Держуповноважений Антимонопольного комітету Валерій Полюхович заявив, що найближчим часом відомство не буде виносити рішень щодо ринку нафтопродуктів.

Про це повідомляє UBR.

"Одні учасники ринку звинувачують нас в бездіяльності, інші в надмірному втручанні й несправедливих звинуваченнях. Нас, скоріше, можна звинуватити в дуже довгому розслідуванні випадків порушень конкуренції", - вважає Валерій Полюхович.

За його словами, антимонопольний комітет не поспішає тому, що намагається ретельно вивчити ситуацію на ринку, опитати всіх операторів і винести виважене рішення. Основне завдання досліджень Комітету - встановити є чи немає економічна конкуренції на ринку бензину і дизельного палива, а не контролювати ціноутворення.

"Ми не пожежна команда, щоб "гасити ціни" на паливо. Наша задача - захист конкуренції. Ціни - тільки один з елементів моніторингу, який може свідчити, що десь є порушення", - говорить держуповноважений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Особливу увагу в Комітеті також приділяють однаковій поведінці не зв'язаних між собою суб'єктів ринку, тобто, ознакам змови.

"Наприклад, у п'яти суб'єктів, у яких різна собівартість товару, спостерігалося синхронне встановлення ціни на бензин на рівні 20,99 гривень за літр. Ці моменти викликають інтерес", - зазначив Валерій Полюхович.

За даними комітету, минулого року на підконтрольній Україні території працювало 6568 АЗС, а моніторингом було охоплено 4116 заправок. Найбільше автозаправних станцій в Київській, Дніпропетровській та Харківській областях - там зосереджено 30% всіх пунктів роздрібного продажу палива.

Як повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко, зараз частка контрафакту і контрабанди на вітчизняному ринку палива оцінюється в 30%. Всього ж за 2015 році через українські АЗС було реалізовано 3,2 млн тонн бензину і 5,3 млн тонн дизпалива.

"Спостерігається серйозна тенденція до зростання споживання газу. В цілому ми оцінюємо ринок моторного палива у вісім мільярдів доларів", - Сказав Ігор Діденко.

Зараз ви читаєте новину «Антимонопольники не поспішають виносити рішення за цінами на паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі