четвер, 14 травня 2020 14:33

Як зміниться виплата лікарняних під час карантину

Як зміниться виплата лікарняних під час карантину
Людям, які заразилися коронавірусом, виплачуватимуть за лікарняним. Фото: pixabay.com

Фонд соціального страхування України (ФССУ) вирішив продовжити виплати допомоги всім, хто залишився без роботи або опинився в неоплачуваній відпустці. Також у фонді вирішили розширити список страхових випадків, внаслідок яких українці можуть звернутися за допомогою.

Таких страхових випадків всього два - допомога надається тим, хто був відсторонений від роботи через контакт із зараженими особами, а також проходження ізоляції дає право на отримання допомоги.

За першим страховим випадком умови фінансування полягають у нарахуванні допомоги на підставі лікарняного листа. Гроші таким людям виплачуються з першого дня звернення і протягом усього перебування вдома. Розмір виплачуваних грошей залежить від стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конкуренція зросла: українці згодні на менші зарплати, аби тільки працювати

Другий страховий випадок - зараження коронавірусом оплачується фондом відповідно до лікарняного листа. Він оплачується з шостого дня хвороби, як того вимагає законодавство. Розмір допомоги становить 60% від середнього доходу і не залежить від тривалості стажу.

Варто відзначити, що в Україні виплати належать не тільки тим, хто заразився або сидить у самоізоляції, а й лікарям, які борються з коронавірусом і рятують життя хворих українців. В уряді ухвалили закони, що дають медикам змогу отримати до 300% надбавки до заробітної плати за їхню самовіддану працю. Після цього владні структури довго футболили одне одного, а лікарі нарікали на владу, бо гроші досі не надійшли на карти. Крім того, депутати наполягають на страхуванні медиків, які заразилися і померли від коронавірусу. Самі медики або їхні рідні (у разі смерті) повинні отримати страховку, як це було зроблено з військовими добровольцями 2014 року. Однак Верховна Рада обіцяє страхування лише тим, хто залишився інвалідом внаслідок хвороби.

Премії за березень українським медикам, які посилено борються з пандемією, перерахували. Уряд здійснив усі доплати за березень, і вже почали нараховувати доплати за квітень, про це повідомив під час години запитань до уряду прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться виплата лікарняних під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі