вівторок, 30 червня 2020 10:58

Як зміниться курс долара найближчі місяці - економісти дали прогноз

Як зміниться курс долара найближчі місяці - економісти дали прогноз
На курс долара впливатиме карантин та інфляція pixabay.com

Економісти дали прогноз, як може змінитися курс долара найближчим часом. Вони враховували оновлений макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік і виходили з того, що карантин може бути скасований після 31 липня нинішнього року і залишиться адаптивним.

Віцепрезидент з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців Віктор Скаршевський та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин – за традиційну літню мінімальну інфляцію, а то і дефляцію, а керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин і голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський впевнені, що цього літа через коронавірус, аномальну погоду і карантин буде відрізнятися від звичної.

"У літні місяці відбувається сезонне зниження цін, – аргументує Віктор Скаршевський для видання "Сьогодні". – Наприклад, 2019 року в червні, липні і серпні в кожному з місяців була дефляція – ціни знизилися на 0,5%, 0,6% і 0,3% відповідно. З урахуванням триваючого зниження платоспроможного попиту населення і скорочення зарплат, в III кварталі 2020 року можна очікувати інфляцію в розмірі від 0% до 1% (вересень до червня)".

З ним солідарний і Олег Пендзин, за оцінками якого дефляція в межах до 0,5% щомісяця повинна бути в липні та серпні. Драйвером зниження цін стануть овочі та фрукти, які через місяць-півтора точно подешевшають. У вересні експерт бачить прискорення інфляції на 1%.

"В результаті за квартал буде інфляція 0,5%, а в річному обчисленні 2%", – підрахував Олег Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зросте мінімальна пенсія та ціни на транспортування газу: зміни в липні

Опоненти згодні, що літні місяці у нас, як правило, дефляційні. Але цьогоріч можливе виключення.

"Весняні погодні аномалії спровокували зростання цін на деякі види продуктів – ягоди, кісточкові, овочі, – каже Андрій Шевчишин. – Якщо додати до них можливе підвищення комунальних тарифів (холодна вода, обслуговування будинків), можна очікувати, що невелике зростання інфляції буде. У вересні, через старт нового ділового сезону і переоцінки вартості реалізації товарів, очікується прискорення інфляції до 2,1% за квартал".

Андрій Забловський розрахував, що споживча інфляція в III кварталі складе 3% на тлі сезонного фактора, а також завдяки помірному зростанню споживчого попиту після ослаблення карантинних обмежень.

Національний банк України на 30 червня встановив курс долара на рівні 26,69 грн. Це на 1 коп. менше, ніж було перед вихідними. Повідомляє сайт НБУ. Євро подорожчав на 4 коп. Коштує 29,95. Курс російського рубля - 39 коп.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться курс долара найближчі місяці - економісти дали прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі