пʼятниця, 27 липня 2018 12:56

Як Африка може врятувати українську економіку

Україна може використати бурхливий розвиток Африки для розвитку власної економіки.

Три африканські країни увійшли до десятки найбільш динамічних економік світу. Цей список очолює економіка 100-мільйонної Ефіопії. У 2017 вона зросла на 8,2%. До десятки увійшли також Танзанія та Джибуті, передає "ВВС.Україна".

"Африка - один з регіонів, який не насичений товарами і постійно зростає. Хто буде контролювати Африку, той буде динамічно розвиватися",- каже український бізнесмен Артем Гудков. Він один із співзасновників компанії Global Ukrainian Distribution Investment and Trading. У липні український торговий дім відкрили на сході Африки - в Танзанії.

За його підрахунками, українські компанії можуть збільшити експорт для країн Субсахарської Африки на $ 10-15 млрд, що може покрити втрати ринків у Росії.

Можуть стати хабом українського бізнесу для виходу на ринки інших країн Африки

"Африка не має спеціалістів та підприємств у багатьох галузях, а Україна має. Наші технологічні товари, які не витримують конкуренції на Заході, ми можемо експортувати сюди", - каже Гудков.

Товарообіг України з Африкою в 2017 році складав $ 4,7 млрд. Експорт - понад $ 4 млрд, а імпорт - понад $ 700 млн, повідомили в Держкомстаті. Африка приносить Україні 9% валютних надходжень від експорту, а позитивне сальдо торгівлі з нею надзвичайно велике.

Переважно експортують чорні метали та сільськогосподарську продукцію.

  На прилавках супермаркетів у Гані домінує українська олія. Фото: ВВС.Україна
На прилавках супермаркетів у Гані домінує українська олія. Фото: ВВС.Україна

Майже 80% українського експорту в регіоні йде до країн Північної Африки. Єгипет - $ 1,8 млрд, Алжир - $ 535 млн, Туніс - $ 289 млн, Марокко - $ 221 млн, Лівія - $ 207 млн.

Показники експорту до країн Субсахарської Африки, економіка яких переважно зростає швидше, ніж економіка Північної Африки, скромніші: експорт до Ефіопії - $110 млн, до Нігерії - $ 95 млн, до Сенегалу - $ 94 млн, до Кенії - $ 79,5 млн, до Південно-Африканської республіки - $ 75 млн, до Кот-Д'івуару - $ 67 млн, до Мавританії - $ 67 млн, до Гани - $ 61 млн.

"Ці країни при правильному налагодженні постачання, певної переробки чи складанні товарів, можуть стати хабом українського бізнесу для виходу на ринки інших країн Африки", - каже торговий представник України, заступник міністра економічного розвитку Наталія Микольська.

  Наталія Микольська на зустрічі з віце-президентом Нігерії Ємі Осінбаджо (у центрі) у квітні обговорювала збільшення співробітництва з цією впливовою країною Африки. Фото: ВВС.Україна
Наталія Микольська на зустрічі з віце-президентом Нігерії Ємі Осінбаджо (у центрі) у квітні обговорювала збільшення співробітництва з цією впливовою країною Африки. Фото: ВВС.Україна

Проте в України немає чіткої стратегії щодо Африки.

"Україна декларує інтерес до регіону, проте в умовах конфлікту з Росією він залишається на периферії зовнішньої політики. Нам дуже складно конкурувати з Китаєм чи Індією, для яких Африка давно є важливою складовою зовнішньої політики. Ці країни проводять форуми з країнами Африки на найвищому рівні. Для нас це лишається мрією", - розповів співзасновник Центру досліджень Африки Олександр Мішин.

За словами Мішина, брак ресурсів та стратегії, призводить до того, що в експорті до регіону переважає сировина. Експерт вважає, що в країнах Північної Африки та Нігерії можна знайти інвесторів в український АПК, машинобудування, ІТ-сферу.

За результатами першого кварталу 2018 року, експорт товарів з України в ЄС становив $4,058 млрд. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, він зріс на 26,5%. За даними НБУ, частка українського експорту в ЄС у першому кварталі 2018-го становила 38,9%. Імпорт з ЄС за цей період зріс на 10,7% - до $4,523 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Як Африка може врятувати українську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі