середа, 21 грудня 2016 15:17

Я попереджав бельгійців з "Ян де Нул" про відповідальність - міністр Омелян

Я попереджав бельгійців з "Ян де Нул" про відповідальність - міністр Омелян

Блокування зміни керівництва Адміністрації морських портів України (АМПУ) відбувається на політичному рівні.

Про це сьогодні повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Оскільки ця позиція є політично чутливою, відбуваються складні переговори. Дуже шкода, що ми втратили стільки часу. Я це питання порушую з першого місяця свого призначення. Зараз із Адміністрацією морських портів ми прийшли до такої точки, що не можемо не робити різкі зміни. І я вірю, що до кінця року це буде зроблено в будь-якому випадку", - заявив глава транспортного відомства.

Чиновник зазначив, що міністерство підтримує дії Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у розслідуванні фактів корупції під час проведення тендеру на днопоглиблення в порту "Південний".

"Ми вітаємо, що НАБУ почало розслідування. Ми його підтримуємо. Нам також важлива істина. І не тільки в цьому випадку, а для того щоб запобігти в подальшому подібним історіям у морській інфраструктурі. Ми надаємо їм (НАБУ) інформаційну і документальну підтримку, яка їм потрібна", - сказав Омелян.

Міністр заявив, що попереджав власників бельгійської компанії "Ян де Нул" про ризики для їхньої репутації, оскільки в Україні від імені "Яні де Нул" участь у тендері брала "незрозуміла" дочірня компанія з непрозорою структурою власності.

"Для мене теж було цікавою новиною, що є "Ян де Нул Україна", яка має іншу структуру власності, ніж материнська компанія "Ян де Нул". Вони (бельгійці) повідомили, що 55% належить не "Ян де Нул". Я попередив, що вони повинні розуміти, що репутаційно вони відповідальні за 100%, а не за 45%, у яких беруть участь. Вони погодилися, тому я вважаю, що обидві сторони були проінформовані", - розповів міністр.

За його словами, "Ян де Нул" або будь-яка інша компанія мають право брати участь в тендерах", але "важливо, щоб вони не були афілійовані з іншими незрозумілими підприємствами, які займаються незрозуміло чим", серед власників яких потім виявилися "якісь народні депутати".

Як повідомили ЗМІ, власникам бельгійської днопоглиблювальної компанії "Ян де Нул" доведеться давати свідчення в НАБУ. Раніше судимим у Бельгії бізнесменам в Україні можуть висунути звинувачення в підкупі держчиновників.

Бельгійська "Ян де Нул" зареєструвала в Україні дочірню компанію "Ян де Нул Україна" 2013 року. На момент реєстрації бельгійцям належали 100% української "дочки". З 2013 по 2016 рік "Ян де Нул Україна" не змогла виграти жодного тендера. У липні цього року брати де Нул за символічну суму поступилися 55% акцій української "дочки" двом кіпрським офшорам, а також змінили директора компанії - новим керівником став Андрій Розов, людина, яка раніше не працювала у днопоглиблювальній індустрії, екс-помічник і довірена особа Сергія Фаєрмарка. Два тижні тому НАБУ провело обшуки в українській "дочці" бельгійської компанії "Ян де Нул Україна", а також офісах АМПУ. Були отримані докази, що "Ян де Нул Україна" афілійована з депутатом Сергієм Фаєрмарком, а отримане компанією замовлення на днопоглиблення в "Південному" вартістю майже мільярд гривень може бути результатом домовленостей за участю начальника южненської філії АМПУ Максима Широкова.

Зараз ви читаєте новину «Я попереджав бельгійців з "Ян де Нул" про відповідальність - міністр Омелян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі