середа, 06 травня 2020 14:28

97 нардепів попросили Шмигаля не відключати енергоблоки Енергоатому

97 нардепів попросили Шмигаля не відключати енергоблоки Енергоатому

Народні депутати Верховної Ради звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не відключати атомні енергоблоки.

Про це йдеться в зверненні нардепів до прем'єра, яке є в розпорядженні LIGA.net.

"Просимо вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України шляхом перегляду показників прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік" - йдеться в документі.

Також народні депутати попросили Шмигаля надати копії розрахунків і техніко-економічного обґрунтування, на основі яких було переглянуто енергетичний баланс України на поточний рік.

У документі наголошується, що новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь більш дорогих виробників - "зеленої" і теплової генерації, що спровокувало 13% зростання ціни на електроенергію на ринку на "добу вперед".

Крім того, відключення атомних енергоблоків, на думку народних депутатів, знижує рівень їх безпеки, скорочує фінансові показники, що опинилися на межі банкрутства Енергоатома, а також збільшує обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Звернення, зокрема, підписали 97 народних депутатів, свідчить список підписантів, який є в розпорядженні LIGA.net.

Відповідно до прес-релізу Енергоатому, з 5 травня на атомних електростанціях України працює всього 10 з 15 енергоблоків. Не працюють, зокрема, чотири блоки на Запорізькій атомній електростанції (три з них перевели в плановий ремонт, один - вивели в резерв) і один на Південно-Українській АЕС.

"Потрібно скорочувати роботу атомних енергоблоків, тому що, якщо ми залишимо атомні блоки і при цьому ще зменшимо виробництво на поновлюваних джерелах енергії, нам довелося б платити і за атомну генерацію, яка надлишкова, і за обмеження поновлюваних джерел", - пояснювала 5 травня в.о. міністра енергетики Ольга Буславец зупинку атомних енергоблоків.

29 квітня Мінекоенерго переглянуло прогнозний енергетичний баланс на 2020 рік через енергетичної кризи в країні. Документ передбачає зниження виробництва електроенергії на всіх видах генерації, крім ТЕЦ і ВДЕ.

5 травня стало відомо, що Міненерго запропонувало Енергоатому пропрацювати ідею реалізації проектів з Майнінг криптовалюта.

Зараз ви читаєте новину «97 нардепів попросили Шмигаля не відключати енергоблоки Енергоатому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі