понеділок, 15 березня 2021 11:58

3 деталі, які допоможуть відрізнити фальшиві гроші від справжніх

3 деталі, які допоможуть відрізнити фальшиві гроші від справжніх
Підробка щільніша на дотик, оскільки склеєна з двох аркушів паперу. Фото: pixabay

Підроблені гроші відрізняються від справжніх цупкішим папером, світлішими зображеннями та наявністю водяних знаків.

Про це розповів старший фахівець департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк в ефірі каналу "Україна 24".

"Підробка щільніша на дотик, оскільки склеєна з 2 аркушів паперу. На ній зображення світліше, не таке чітке, як у справжньої. Наприклад, якщо взяти справжні 500 гривень — при зміні кута банкноти можна побачити зміну кольору ромба від фіолетового до зеленого. У підробки цього ефекту ми не спостерігаємо", — каже Ковтонюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити фальшиві гроші від справжніх

Віцепрезидент банку Ігор Львов радить подивитися на банкноту на тлі світла, щоб перевірити водяні знаки.

"Є кілька основних, на які потрібно звернути увагу. Передусім це портрет, друге — лінія, третє — та лінія, яку ми бачимо, четверте — цифровий номінал. На світлі вони мають переливатися. Також треба звернути увагу на папір. Якщо його зім'яти та розправити, він розгладжується. А ксерокопія просто помнеться. Комірець на портреті має бути шорстким. Якщо він не такий, потрібно повернути купюру і попросити обміняти", — сказав він.

Найчастіше підробляють купюри номіналом 500 і 200 грн. Якісно підроблені банкноти важно розпізнати навіть під ультрафіолетом. Адже і справжні банкноти, і підробки світяться.

Зараз ви читаєте новину «3 деталі, які допоможуть відрізнити фальшиві гроші від справжніх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі