пʼятниця, 17 липня 2020 11:13

Зеленський згадав катастрофу Boeing 777 над Донбасом, але "забув" про роль Росії

Зеленський згадав катастрофу Boeing 777 над Донбасом, але "забув" про роль Росії
Зеленський "забув" про роль РФ у катастрофі Boeing 777 над Донбасом. Фото: reuters.com

Президент Володимир Зеленський згадав про катастрофу Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який виконував рейс МН17 і був збитий 17 липня 2014 року над Донбасом.

Відповідне звернення він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

"6 років тому сталася страшна катастрофа пасажирського літака Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпура. Загинули 298 осіб — усі пасажири й весь екіпаж", — написав він.

Зеленський наголосив, що "від початку розслідування цієї трагедії Україна показала себе як надійного міжнародного партнера, зацікавленого у правді".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерланди подали проти Росії позов у справі МН17 за 3 статтями

Президент також нагадав, що кримінальний процес проти можливих винуватців злочину розпочався в Нідерландах 9 березня цього року.

"Цей суд обіцяє стати одним з найбільших у світовій практиці за останні десятиліття, адже, крім усього іншого, до нього прикута значна міжнародна увага. Ніщо не поверне втрачених життів і не втамує горя рідних і близьких, чиї батьки, діти, друзі загинули в катастрофі. Але справедливість має взяти верх. В ім'я миру та пам'яті всіх загиблих", — наголосив Зеленський.

Участь Росії у цьому злочині президент України не прокоментував жодним чином.

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, було збито 17 липня 2014 року неподалік м. Торез на Донеччині, коли вже тривала російська агресія проти України.

У катастрофі загинули всі пасажири та екіпаж — 298 людей (283 пасажири та 15 членів екіпажу). Серед них було 80 дітей, 3 з яких — немовлята.

Більшість загиблих — громадяни Нідерландів, а також Малайзії, Австралії, Індонезії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Філіппін, Канади, Нової Зеландії, Франції, В'єтнаму, США, ПАР, Румунії, Італії, Ізраїля та Ірландії.

2015-го Міжнародна група криміналістів (J.I.T.), створена для розслідування трагедії малайзійського літака, визнала, що літак було збито російським ЗРК "Бук", привезеним з РФ в Україну незадовго до трагедії. Розслідувачі впевнені, що управління ракетною установкою здійснювалося російськими фахівцями або бойовиками під їхнім керівництвом.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський згадав катастрофу Boeing 777 над Донбасом, але "забув" про роль Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі