неділя, 30 березня 2014 22:57

За Росію на Донеччині побили "Дорожній контроль", напали на священиків та велосипедистів
32

Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні мітинг проросійських сил в Донецьку знову завершився безладами і нападами. Близько тисячі людей з "георгіївською" і російською символікою провели на головній площі так званий мітинг реквієм по загиблих в Києві "беркутятах". А потім відправилися ходою по центральній вулиці на вокзал, перекривши рух. По дорозі вони розбивали скло машин з українською символікою.

На вокзалі демонстранти, які самі прибули в Донецьк на приміських потягах, вийшли на рейки з прапорами СРСР, РСФСР та Росії. Вони також тримали плакати з фото Януковича. Перед цим близько 150 чоловік безчинствували на вокзалі, імітуючи штурм. На місце терміново прибули спецназівці і розблоковували рух. Незабаром облдержадміністрація так само посилила охорону, але штурм ОДА не відбувся.

Вранці в Донецьк прибула колона велосипедистів з Києва - вони завершували в донецький велопробіг "За єдину Україну". У районі заповідника Клепан-бик на велосипедистів було здійснено напад. Нападаючі - автомобілісти, близько 10 чоловіків, що вийшли з машин з прапорами Росії. Після цього колона велосипедистів продовжила рух, але в Донецьку їм довелося відмінити відвідування "Донбас Арени" та музею. Їм не вдалося взяти участь у спільній молитві священиків різних конфесій, і довелося відмінити концерт бандуриста (хоча музичний інструмент спеціально був доставлений в Донецьк посилкою). Велосипедистам не дозволили навіть пообідати - учасники акції спішно покинули кафе, коли дізналися, що до них спрямовується "георгієвська" колона.

Після їх від'їзду агресія нападаючих перемкнулася на священиків, які кожен вечір моляться за єдину Україну на площі Конституції. Близько 150 агресивних людей зірвали прапор України, який був на молитовному наметі і поставили прапор Росії на банер поруч.

Вони вимагали, щоб священики молилися за Росію, а не за Україну. Так само хулігани з проросійською символікою обписали міст написами про "Беркут" і "майдаунів".

- Перший напад на нас стався за 40 км до Донецька, - розповідає громадський активіст Тетяна Дурнєва. - Нападаючі зламали прапори України і погрожували матом, щоб ми не в'їжджали в Донецьк. Інакше, мовляв, не від'їдемо живими. Все-таки ми поїхали - хлопці проїхали усю Україну і до того ж у них були квитки на потяг з Донецька. У Полтаві і в Слов'янську їм був зроблений теплий прийом. У Донецьку так само була культурна програма, але здійснити плани не вдалося. Хоча нас супроводжувала міліція і машина ДАІ, і хоча вже по центру Донецька ми рухалися без символіки.

Учасників велопробігу евакуювали з міста за допомогою вантажного таксі і машин міліції. На вокзал вони не ризикнули їхати, оскільки він виявився окупований проросійськими активістами. Тому гостям довелося виїхати за межі Донецька і сідати на потяг з іншої станції.

В учасників велопробігу склалося враження, що проросійських активістів інформував про їх місце знаходження хтось з працівників міліції, оскільки інформацію про акцію в цілях безпеки не розміщували в соцмережах.

А у районі м. Слов'янськ з криками "Росія!" і "Путін!" близько ста чоловік напали на активістів "Дорожнього контролю".

У рейді брало участь близько 30 чоловік, у тому числі декілька журналістів. У нападаючих були палиці, ножі, ланцюги і сокира. За словами потерпілих, агресори дружньо розмовляли з правоохоронцями і жоден з нападників не був затриманий. Авто у нападаючих були з іногороднім номерами. У журналістів відняли телефони і камери, а надалі повернули, але вже без карт пам'яті.

- Це сталося на посту № 2 в місті Слов'янськ, - розповідає один з потерпілих, який просить його не називати. - Поряд з постом ДАІ ми звернули увагу на 4-5 чоловік в комуфляжі і бронежилетах - вони представилися "обществениками". А хвилин десь через 15 прибули люди з георгіївськими стрічечками. На мене накинувся мужик з ланцюгом - вимагав, щоб я перестав знімати, хоча ми пояснили, що наша акція поза політикою. Біля поста ДАІ мене повалили і стали бити натовпом. Я рятував камеру, поклавши її під себе і майже не захищався. Дивом уцілів. Витягнули даїшники.

Двоє активістів "Дорожнього контролю" отримали струс мозку - у них розбиті голови, вони зараз в лікарні.

Проросійські активісти порізали ножем колеса і розбили дві машини потерпілих. Зараз активісти написали заяви і чекають можливості повернутися додому.

За інформацією з офіційних джерел, потерпілі провокували працівників ДАІ. На посту ДАІ знаходилися "козаки", які втрутилися, захищаючи даїшників. Після цього, як вважають в міліції, почалася обопільна бійка. Агресивні люди приїхали за викликом "козаків". Зараз на місці нападу працює опергрупа ГОВД.

Зараз ви читаєте новину «За Росію на Донеччині побили "Дорожній контроль", напали на священиків та велосипедистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі