четвер, 19 жовтня 2023 08:24

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ просунулися на двох напрямках: свіжі карти боїв
8

Збройні сили України на фронті просунулися мають успіхи на південь від Бахмута та перейшли залізницю біля терикону в районі Кліщіївки. Українська армія також досягла часткового успіху на південь від Роботиного на Запоріжжі.

Водночас інтенсивність російських атак поблизу Авдіївки зменшилася, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях лишається напруженною.

18 жовтня російські війська вели наступальні дії під Куп'янськом на Харківщині, але не зробили жодних підтверджених наступів. Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито просунулися поблизу Синьківки в 8 км на північний схід від Куп'янська. В ISW не знайшли доказів цьому.

Російська наступальна активність на Куп'янсько-Лиманському напрямку значно посилилася за останні два тижні. Підрозділи 6-ї загальновійськової армії та 1-ї гвардійської танкової армії і новостворена 25-та загальновійськова армія РФ атакували на цьому фронті з обмеженим успіхом.

У Міноборони Росії стверджували, що сили РФ нібито відбили атаки ЗСУ поблизу Синьківки, Іванівки, Першотравневого та Орлянки.

Армія ворога тим часом нібито просунулася в напрямку Макіївки в ніч проти 17 жовтня. В ISW також не знайшли доказів цих заяв росіян. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Макіївки. Тривають бої поблизу Торського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни влаштували наймасштабніший з 2014 року наступ на Авдіївку

Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Фото: understandingwar.org/backgrounder
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв

18 жовтня українські сили продовжили наземні атаки поблизу Бахмута, де просунулися на південь від міста-фортеці.

Кілька російських "воєнкорів" стверджували, що українські війська продовжували атакувати залізничну колію поблизу Кліщіївки. Один із них заявив, що українським силам вдалося просунутися на північний схід від Кліщіївки, а інший стверджував, що ЗСУ перейшли залізницю біля терикону в районі Кліщіївки.

Російські війська, схоже, перегруповуються під Авдіївкою, не припиняючи спроб оточення міста. Найближчими днями, ймовірно, там відбудеться новий етап боїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 10 танків, Су-25 і гелікоптер: оновили втрати росіян в Україні

Російські джерела все частіше скаржаться на погані умови, в яких перебувають війська, що воюють під Авдіївкою.

Геолокаційні кадри за 17 жовтня показують, що ЗСУ здійснили обмежену контратаку на північ від траси E50 на південь від Авдіївки. Російський "воєнкор" стверджував, що українські сили покращили свої позиції біля Водяного та зайняли нові позиції в прилеглій лісовій зоні.

Наші воїни відбили понад 20 атак росіян поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки. Російські ж війська посилили артилерійські, безпілотні та керовані авіаційні удари по Мар'їнці. Окупанти зазвичай штурмують кілька українських позицій у Мар'їнці одночасно.

В районі кордону Донецької та Запорізької областей ЗСУ атакували невизначену ділянку цієї лінії фронту в ніч проти 18 жовтня. Відбили російські атаки поблизу Новомайорського та на південь від Золотої Ниви і Пречистівки.

18 жовтня українські війська продовжували наступальні операції на заході Запорізької області та, як повідомляється, просунулися вперед. Генштаб повідомив, що українські сили досягли невизначеного часткового успіху на південь від Роботиного.

ЗСУ продовжили наступ на лінії Копані-Роботине-Новопрокопівка-Вербове. Вони заявили, що українські піхотні групи здійснили "широкомасштабну" атаку на Вербове та Новопрокопівку за допомогою чотирьох-п'яти одиниць техніки та груп по 20 осіб кожна.

Російська армія безуспішно намагалася відновити втрачені позиції на схід від Малої Токмачки та на південний захід від Роботиного. Російські війська постійно "прощупують" українську оборону та намагаються відновити втрачені позиції.

Морська авіація Чорноморського флоту РФ нібито знищила український морський безпілотник у Чорному морі.

Розпочалася 603-тя доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну Кремлю тактику терору. РФ завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об'єктах.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку. Знищуючи ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомив уранці 19 жовтня Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ просунулися на двох напрямках: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі