вівторок, 22 серпня 2017 16:23

"В Іловайськ входили наосліп" - ветеран війни

Військовим, які у серпні 2014 року отримали наказ про звільнення Іловайська Донецької області, не надали жодних розвідувальних даних. Вони заходили у місто наосліп, опираючись лише на неперевірені дані місцевих. Ті казали, що місто обороняють від 50 до 100 непідготовлених бойовиків з поганим озброєнням.

Про це Gazeta.ua розповів 53-річний Тарас Костанчук на позивний "Бішут", керівник штурмового загону батальйону "Донбас". Його підрозділ звільнив ліву частину міста - до залізничної колії.

Автор: www.5.ua
  Командир штурмової групи батальйону "Донбас" Тарас Костанчук: "Нам казали, що Іловайськ обороняють до сотні легкоозброєних непідготовлених бойовиків, які тікають після першого серйозного вогневого контакту. Для нашого батальйону чисельністю понад 400 осіб вони не становили загрози"
Командир штурмової групи батальйону "Донбас" Тарас Костанчук: "Нам казали, що Іловайськ обороняють до сотні легкоозброєних непідготовлених бойовиків, які тікають після першого серйозного вогневого контакту. Для нашого батальйону чисельністю понад 400 осіб вони не становили загрози"

- Бої за Іловайськ для нас почались 5 серпня. "Донбас" тоді стояв у Кураховому Мар'їнського району - за 100 кілометрів від Іловайська. До нас приїхав командир Семен Семенченко і сказав, що треба їхати до Іловайська. 7 серпня було планування операції між командирами різних підрозділів.

Чітких наказав бійцям "Донбасу" не дали.

- Наказали розвідати все, що відбувається в Іловайську і взяти під контроль ліву частину міста. Ми не розуміли, як його обороняють, з ким доведеться зустрітись. Мали вияснити самі. Розвідувальних даних не було. Командувач сектору Руслан Хомчак сказав, що відправляв туди дві розвідувальні групи, їх обстріляли і вони повернулись. Є лише дані від місцевих жителів про те, що місто захопили до сотні бойовиків, мають легке озброєння. Про кадрових росіян і кадирівців – ні слова. Після звільнених Попасної і Лисичанська ми вірили, що так воно і є. Ті міста обороняла десь така кількість бойовиків. Вони кидали зброю і тікали за першого серйозного вогневого контакту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили висновки слідства щодо Іловайської трагедії

18 серпня "Донбас" зайшов в Іловайськ майже повним складом – десь під 400 осіб. Першими вибили з вагонного депо кулеметників. Затим розбили перший укріплений блокпост, вийшли на другий, який був ближче до центру міста. Після розбили ще 6 вогневих точок бойовиків. Взяли під контроль усю ліву частину міста – до залізничної колії, укріпились. Значного опору для батальйону не було. З нами були 4 БМП ЗСУ, в кожній з яких були по 6 солдатів.

Зараз ви читаєте новину «"В Іловайськ входили наосліп" - ветеран війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі