вівторок, 12 жовтня 2021 14:10

Україна підготувала для Гааги повідомлення про "паради полонених" на Донбасі

Україна підготувала для Гааги повідомлення про "паради полонених" на Донбасі
Міжнародний кримінальний суд дасть можливість ефективніше розслідувати військові злочини. Фото: Facebook / Ірина Венедіктова

Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення до Міжнародного кримінального суду про "паради військовополонених" і руйнування мостів на Донбасі.

Вона провела перше засідання Міжнародної ради експертів щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту за участю її іноземних членів, написала вона у Facebook.

"Цей дорадчий орган зробить нас ефективнішими в розслідуванні й притягненні до відповідальності за воєнні злочини й злочини проти людяності в окупованих Криму й Донбасі", - написала Венедіктова.

Подання стосується проведення окупантами "парадів військовополонених". В офісі генпрокурора звернули увагу на "парад" 24 серпня 2014 року, учасниками якого стали 53 полонених, захоплення в полон 101 військовослужбовця батальйону "Донбас" і "марш" 22 січня 2015-го, учасниками якого стали 20 полонених військових.

"Наших бійців привселюдно водили окупованим Донецьком під камери російських ЗМІ. До них застосовували фізичне насильство з метою публічного покарання і зображення для преси їхнього безпорадного стану. Військовополоненим постійно погрожували вбивством, а присутність озброєних учасників незаконних збройних формувань на "парадах" ще більше переконувало їх, що погрози реалізують", - пише Венедіктова.

Прокурори вважають, що ці факти мають попередньо кваліфікувати за статтею - Посягання на людську гідність, у частині образливого й принизливого поводження Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Інше повідомлення стосується руйнування мостів у Донецькій і Луганській областях України. Вказали про 43 інциденти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Полонені на Донбасі пережили групове зґвалтування. Забирали людей без геніталій" - Геращенко

Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію щодо відкриття розслідування воєнних злочинів.

У Гаазі Арбітражний трибунал розпочав слухання щодо юрисдикції у справі України проти Росії щодо захоплення кораблів у Керчинській затоці. У листопаді 2018 року Росія захопила українські судна "Нікополь", "Бердянськ", "Яни-Капу" і 24 українських моряків.

Зараз ви читаєте новину «Україна підготувала для Гааги повідомлення про "паради полонених" на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі