вівторок, 10 січня 2023 08:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Стало відомо, скільки захисників з Азовсталі перебуває в полоні росіян

Стало відомо, скільки захисників з Азовсталі перебуває в полоні росіян
У полоні досі перебувають близько 2 тис. оборонців Азовсталі. Фото: oda.zht.gov.ua

У російському полоні досі перебуває приблизно 2 тис. українських військових, які боронили Маріуполь на Донеччині.

Точну кількість полонених називати не можна з міркувань безпеки. Про це повідомила співзасновниця Асоціації родин захисників Азовсталі Галина Клемпоуз, передає "Еспресо".

"Ми не можемо публікувати точну кількість, бо це може вплинути на ситуацію. У полоні досі перебувають близько двох тисяч оборонців Азовсталі – жінки й чоловіки", – сказала Клемпоуз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмін Медведчука на "азовців": з'явилися нові деталі

Вона підкреслила, що після повернення з полону захисникам необхідний певний час для проходження "всіх потрібних процесів".

"Це індивідуальні процеси. Якогось певного часу на певні процедури визначити неможливо, все залежить від стану здоров'я. Якщо брати узагальнено – то це місяць – півтора бажано їх не турбувати. І щоб вони перебували під наглядом лікарів з опікою рідних людей поруч. Це індивідуальні моменти, бо багато хто отримав поранення в Маріуполі, багато захисників отримали загострення стану свого здоров'я під час полону. Конкретних термінів назвати нереально", – пояснила Клемпоуз.

21 вересня торік в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників. 200 захисників обміняли на зрадника Віктора Медведчука. Інших – на 55 полонених росіян. Це найбільший обмін з 24 лютого.

Серед звільнених – також захисники Азовсталі, які чотири місяці перебували у російському полоні.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону й припинення оборони Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, скільки захисників з Азовсталі перебуває в полоні росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі