неділя, 10 вересня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Що потрібно знати про наступ ЗСУ та як його підтримати: стаття у Bloomberg

Що потрібно знати про наступ ЗСУ та як його підтримати: стаття у Bloomberg
Президент Володимир Зеленський під час відвідин командного пункту оперативно-тактичної групи "Донецьк" 4 вересня 2023 року / East News

Редакційна думка у виданні Bloomberg

Після повільного старту літнього контрнаступу, Україна демонструє ознаки прориву. ЗСУ прорвали оборону Росії на півдні, зробивши її доступною для ключових цілей на контрольованих РФ територіях. Ці успіхи відбуваються навіть незважаючи на те, що деякі західні чиновники попереджають, що війна близька до глухого кута, і що подальші постачання військової допомоги марні.

Прогрес контрнаступу підтверджує, чому США і ЄС мають посилити тиск на Путіна та надати Україні допомогу, необхідну для перемоги

У всякому разі, прогрес контрнаступу підтверджує, чому США та країни ЄС мають посилити тиск на Володимира Путіна, та надати Україні допомогу, необхідну їй для перемоги.

Звичайно, що контрнаступ не увінчався успіхом так швидко, як сподівався Захід. Але думка про те, що цього не сталося, частково пов'язана з завищеними очікуваннями. Восени минулого року українські війська відбили понад половину території, захопленої Росією під час вторгнення у лютому 2022 року, включаючи стратегічне місто Херсон. З того часу вони підкріплюються навчанням з боку НАТО та західним озброєнням, включаючи танки та ракети великої дальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Незважаючи на це, сподівання на повторення минулорічних успіхів завжди були оптимістичними. Українські війська зіткнулися з цунамі артилерійського вогню, намагаючись прорватися через найбільш заміновані оборонні споруди з часів Другої світової війни. Російська армія використала масовий призов до армії для поповнення своїх військ та відбиття атак України, затримавши ЗСУ ціною великих людських жертв.

Напрочуд сильний опір з боку російських підрозділів, що зміцнилися, змусило українську армію адаптувати свою тактику для порятунку життів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Ніщо з цього не означає, що підтримка США та Європи виявилася марною. Незважаючи на брак боєприпасів, обмежену авіацію та недостатні можливості розмінування, українські сили спричинили величезні витрати та виснаження, завдаючи ударів по російським логістичним вузлам та командним центрам.

Рішення США і союзників по НАТО відправити до Києва F-16 до початку наступного року може дати Україні вирішальну перевагу

На думку США, в останні тижні прибуття передової техніки з Заходу разом із краще навченими та більш мотивованими українськими військами, схоже, призвело до "помітного прогресу". Хоча для літніх наступів вже надто пізно, рішення США та їхніх союзників по НАТО відправити до Києва винищувачі F-16 до початку наступного року може дати Україні вирішальну перевагу, дозволяючи її силам відновити контроль над небом та надати підтримку комбінованим військовим діям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Навіть якщо позиції на полі бою укріплять, важливо, де саме будуть заморожені лінії фронту. Якщо Україна просунеться досить далеко, щоб завдати удару по основним вузлам постачання Росії в Криму, вона опиниться у значно кращій переговорній позиції, якщо і коли переговори відбудуться. Але водночас для цього буде потрібний постійний потік підтримки. Незалежно від того, що відбудеться на місцях у найближчі місяці, Україна буде продовжувати потребувати зброї для свого захисту, для переоснащення своїх сил та захисту від майбутньої агресії.

Альтернатива – похмура. В України немає серйозного іншого варіанту, попри тяжкі щоденні втрати. Вона не може відмовитись від боротьби за відновлення повного контролю над своєю територією. Скорочення допомоги зі США зараз, за що виступають деякі законодавці-республіканці, дасть Путіну відстрочку в той час, коли контрнаступ України набирає обертів, а російська економіка вагається. Путін робить ставку на те, що зможе нав'язати вищі втрати, ніж готові прийняти його опоненти. Заходу ще доведеться довести, що він помиляється.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про наступ ЗСУ та як його підтримати: стаття у Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі