четвер, 08 лютого 2018 11:02

"Джміль" спрацював точно": рік тому ліквідували "Ґіві" - деталі операції

"Джміль" спрацював точно": рік тому ліквідували "Ґіві" - деталі операції
Операція по знищенню "Ґіві" готувалася два роки - Бутусов. Фото: InfoResist

Рік тому в результаті операції українських спецслужб ліквідовано командира батальйону найманців "Сомалі" Михайла Толстих, кличка "Ґіві".

Про це написав український журналіст Юрій Бутусов, на своїй сторінці у Facebook.

"Відплата наздогнала Толстих прямо на базі "Сомалі", яка ретельно охороняється, в його робочому кабінеті. Спочатку говорили про постріл з вогнемета, але відстріляного тубуса ніхто не показував. Так що цілком ймовірно, що це могла бути й міна. Кимось встановлена, тим, кого провели до "Ґіві", хто зумів встановити міну і піти перед вибухом, і активувати бомбу в потрібний момент", - написав він.

За його словами, "сюжет" ліквідації терориста міг послужити для книги або фільму типу "Мюнхена".

"Тільки куди більш драматично і складно. І про це дізнаються, як про одну з найбільш блискучих операцій, проведених патріотами України. Сторінкою історії, якою всі ми будемо пишатися. "Ґіві" був свого часу визначений як номер один у списку тварин, призначених до утилізації", - написав він.

Бутусов відзначив, що операція планувалася і готувалася два роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики випустили монети з "Ґіві" та "Моторолою"

"Ґіві" був останнім розкрученим в росЗМІ і медійним ватажком найманців на окупованих територіях, який знаходився на службі. Він застосовував серйозні заходи безпеки, дістатися було нелегко. Відтоді таких великих акцій відплати такого значення на окупованих територіях не здійснювалося", - додав журналіст.

8 лютого в Макіївці вбили 36-річного Михайла Толстих на прізвисько Ґіві. Керівника терористичного батальйону "Сомалі" підірвали о 6:12 із вогнемета "­Джміль" у власному кабінеті. Від вибуху вигоріли всі п'ять поверхів будівлі, вилетіло скло з вікон. Михайло Толстих родом із Іловайська на Донеччині.

Ґіві показово допитував "кіборгів" у січні 2015 року. У мережі є відео, де він скидає їх із танка і влаштовує допит перед камерами російських телеканалів. Змушував їсти свої шеврони. Розстрілював поранених.

Російські пропагандисти назвали замовників убивства донецького бойовика Ґіві. За їх версією, це "Зорян і Шкіряк - представники українського істеблішменту"

Зараз ви читаєте новину «"Джміль" спрацював точно": рік тому ліквідували "Ґіві" - деталі операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі