середа, 20 грудня 2017 21:00

Росія поставила собі нову ціль - легалізувати ЛДНР

Росія поставила собі нову ціль - легалізувати ЛДНР
Бойовики заявили, що вони входять до СЦКК замість росіян. Фото: ERR

На тлі виходу російських офіцерів із СЦКК, кількість порушень режиму припинення вогню зі сторони бойовиків, досягла рівня, якого не фіксували з лютого 2017 року.

Про це заявив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан.

Ситуацію для Gazeta.ua прокоментував директор Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

Протягом останнього тижня загострились обстріли. Бойовики застосовують важке озброєння: "Гради", танки по містах. Для чого вони це роблять? Чого хочуть досягнути?

Із тих версій, які можна визначити - це Росія намагається нав'язати свій варіант ведення миротворчої місії. Скоріш за все, щоб шляхом загострення на лінії фронту продемонструвати, що питання припинення обстрілів з обох сторін має бути першочерговим. Тому миротворців потрібно вводити, як пропонував Путін, лише на ліню зіткнення. І забути про всю тимчасово окупованому територію і ділянку кордону з Росією, яку Україна не контролює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закінчувати війну треба, але її нема - Путін про Донбас

Другий варіант, якщо пов'язувати з виведенням російських офіцерів з СЦКК, де їх заміняють бойовики ДНР і ЛНР. Принаймні, вони заявляють, що входять замість російських офіцерів. Це свідчить про те, що Москва намагається звести будь-які переговори, щодо мирного процесу, припинення обстрілів, до переговорів Києва з бойовиками. Таким чином легалізувати ЛНР і ДНР, в якості суб'єктів міжнародного права.

Чому саме зараз Росія змінила тактику?

Усі події, включаючи заяву Путіна про те, що Мінський формат неефективний, вони повністю співпадають з тими перемовинами, що веде Курт Волкер із Владиславом Сурковим. Тобто, перемовини між представниками Білого Дому і Кремлем. На жаль, ми не знаємо подробиці перемовин, лише певну частину через подачу Москви, якій ми ніколи не довіряли. Тому важко пояснити, як можуть ці переговори впливати на поведінку Москви на Донбасі. Але ми можемо констатувати такий збіг.

Україна піде на цей шантаж зі сторони Росії? Вестиме переговори з бойовиками?

Для мене дивно, що бойовики заявляють, що вони входять до СЦКК і будуть там проводити якусь діяльність. Ми не чуємо ніяких заяв з боку офіційного Києва. Єдине що ми чули, це українські офіцери змушені покинути прифронтову зону. Бо їм не гарантують безпеку після відбуття росіян. Але про те, що якимось чином переформатується сам СЦКК, або Україна теж офіційно заявить про свій вихід - ми не чули. Ми бачимо дивну поведінку виконавчої влади. Зараз ще ніякої реакції немає, хоча бойовики ще вчора заявляли про свою діяльність в СЦКК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чого чекати від виходу російських офіцерів з Донбасу

Думаю, ми не повинні сприймати ЛНР і ДНР як якісь субєкти у переговорах, адже є чітка позиція в законопроекті, який ми ніяк не можемо прийняти, про деокупацію і реінтеграцію Донбасу. Якби закон був прийнятий, не було б спекуляцій. Закон чітко визначає, що Росія є агресором, територія окупована, відповідно, ДНР і ЛНР - це структури, під управлінням Російської Федерації. Тому, ми можемо вести будь-які переговори стосовно Донбасу лише з Росією, адже лише вона несе відповідальність за події, які там відбуваються.

Напередодні в МЗС Росії заявили, що російські представники СЦКК покинуть Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".
За прогнозами Генштабу України, це свідчить про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Зараз ви читаєте новину «Росія поставила собі нову ціль - легалізувати ЛДНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі