понеділок, 17 квітня 2023 07:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Пригожин без відома міноборони РФ повернув 130 полонених воїнів ЗСУ

Пригожин без відома міноборони РФ повернув 130 полонених воїнів ЗСУ
Обмін міг здійснюватися незалежно від міністерства оборони Росії. Фото: ТАСС

Приватна військова компанія "Вагнер" повернула 130 українських військовополонених.

Такий обмін міг здійснюватися незалежно від міністерства оборони Російської Федерації, пишуть у свіжому звіті американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Українські джерела підтвердили, що 130 українських військовополонених повернулися в Україну, але не уточнили, скільки російських військовополонених по черзі було обміняно. Міноборони РФ узагалі не підтвердило обмін полоненими. Керівник і фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин опублікував відео, на якому видно, як "вагнерівці" готують українських військовополонених до обміну", – йдеться в повідомленні.

Відсутність підтвердження оборонного російського відомства (на відміну від участі Пригожина в обміні) може свідчити про те, що група "Вагнер" зберігає певний рівень автономії від міноборони Росії та змогла незалежно домовитися про обмін з урядом України.

На опублікованому відео Пригожин стверджує, що наказав забезпечити українських військовополонених їжею та водою перед звільненням і особисто побажав їм удачі та здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрнаступ ЗСУ: Пригожин готується до військового провалу РФ

Військові блогери зазначають, що така показна доброзичливість "Вагнера" до українських полонених є особливо нетиповою для обміну полоненими, який нібито не був узгоджений з російським МО чи іншою організацією. ПВК відома жорстоким поводженням із військовополоненими.

Російські "військові блогери" також розкритикували рішення Пригожина звільнити таку кількість українських військових напередодні ймовірного українського контрнаступу.

"Рішення Пригожина звільнити українських військових у такий час свідчить, що він повернув високоцінних "вагнерівців", яких має намір передислокувати на полі бою. Раніше Пригожин звинувачував військовополонених "Вагнера" у зрадах і підтримував їхню страту. Умови обміну полоненими 16 квітня означають, що він надає перевагу поповненню скорочених підрозділів над його постійними зусиллями продемонструвати силу і звернутися до російських ультранаціоналістів", – звітують в ISW.

У неділю, 16 квітня, в Україну з російського полону повернулися ще 130 захисників. Це військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки та співробітники Державної спеціальної служби транспорту.

Зараз ви читаєте новину «Пригожин без відома міноборони РФ повернув 130 полонених воїнів ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі