середа, 29 червня 2022 11:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти в Маріуполі обманом збирають особисті дані жителів міста – ГУР

Окупанти в Маріуполі обманом збирають особисті дані жителів міста – ГУР
Окупанти збирають особисті дані жителів Маріуполя та намагаються вербувати евакуйованих громадян. Фото: t.me/DIUkraine

У тимчасово захопленому окупантами Маріуполі Донецької області росіяни збирають особисті дані жителів міста та намагаються вербувати евакуйованих громадян.

Окупаційна адміністрація Маріуполя застосовує нові методи збору інформації про мешканців, які залишаються в місті, повідомило 29 червня Головне управління розвідки. З цією метою організували приймання заявок щодо пошкодженого та зруйнованого майна в ході бойових дій.

"Громадянам необхідно подати заявку на відбудову житлових помешкань або на відшкодування, якщо відбудувати житло неможливо. У заяві в обов'язковому порядку мають вказати, що майно, начебто, було пошкоджене через обстріли Збройних сил України. Також вимагають перерахувати всіх власників житлового помешкання, а також зареєстрованих там громадян і надати інформацію щодо місця їхнього нинішнього перебування", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти накрили Донеччину "Градами", ЗРС "С-300" і "Ураганами": є жертви

Якщо зареєстровані в помешканні громадяни виїхали на підконтрольну Україні територію або за кордон, окрім Росії чи Білорусі, осіб, які подали заявки, викликають на допити. Надалі вимагають встановити зв'язок з особами, які виїхали, та спробувати примусити їх до співпраці з окупантами.

Сам процес відбудови житлових помешкань досі не розпочався. Випадків грошових компенсацій за зруйноване житло, яке не підлягає відновленню, не зафіксовано.

"Окупанти зносять зруйновані будівлі, але варіанти для переселення постраждалим мешканцям не надаються. Водночас особам, які втратили житло пропонують переселитися у помешкання місцевих мешканців, які вимушені були виїхати через бойові дії. Ситуація з постачанням води та газу в місті залишається стабільно важкою", – додали в ГУР.

У Маріуполі Донецької області окупаційна влада разом з колаборантами розкрадає російську "гуманітарну допомогу" для подальшої торгівлі нею. Вони викрадають "гуманітарку", яка надходить від росіян, та реалізують її через мережу підприємців. Спочатку це робили в Урзуфі, тепер – у Маріуполі.

З початку червня у Маріуполі активізувалися шахраї, які пропонують евакуацію мирних мешканців за гроші. Однак у результаті жодних послуг вони не надають.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти в Маріуполі обманом збирають особисті дані жителів міста – ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі