вівторок, 14 березня 2017 14:53

Нового розгону не буде - Снєгирьов

Нового розгону не буде - Снєгирьов
Президент України Петро порошенко та Мініст внутрішніх справ Арсен Аваков

"Президент мав зустріч з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та мером Львова Андрієм Садовим. Садовий зазначив, що атмосфера була напружена, розмова - важка. Аваков майже весь час мовчав. Який результат зустрічі - нікому не відомо", - розповів Gazeta.ua правозахисник Дмитро Снєгирьов.

Як спроба розгону вплинула на ситуацію?

Ми бачимо реакцію ЗМІ. У лютому Порошенка порівнювали з Януковичем, бо блокаду намагались розігнати тітушки. Зараз КОРД (Корпус оперативно-раптової дії. - Gazeta.ua) порівняли з "Беркутом". Міністр прийняв рішення дистанціюватися. Блокувальників відпустили. У МВС сказали, що адміністративні будівлі, які зайняли активісти в різних областях України, - комунальна власність. І там може перебувати будь-хто.

Чим керувалася влада, приймаючи таке рішення?

Цей розгін має політично-аналітичний характер. Розігнали конкретний блокпост це свідчить про політичні мотиви. По-друге, хотіли подивитися, як люди відреагують на силовий розгін блокувальників. Результат очевидний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Де 15 мільярдів різниці за тарифи?" - командир батальйону "Донбасс"

Нової спроби не буде?

Думаю, не буде. Якби влада хотіла розігнати блокаду, то робила б це на всіх блокпостах та перекритих коліях. На це вистачило б сили спецпризначенців та техніки.

Чого хочуть блокадники?

Основна мета економічної блокади - позбавити ватажків бойовиків та окупаційні адміністрації джерел фінансування. Основним джерелом надходження грошових потоків був продаж вугілля українській стороні. За даними СБУ, 47 відсотків від реалізації вугілля йшло на фінансування незаконних збройних формувань.

Скільки вугілля нам продали окупанти?

За останній рік вуглевидобуток на окупованих територіях збільшився на 49 відсотків. Це свідчить про зацікавленість окремих представників української влади в існуванні сірих схем поставок. Вартість видобутку вугілля на окупованих територіях коливається в межах 500-600 гривень за тонну, а Україна купує те саме вугілля по 1730 гривень. ДТЕК "Ровенькиантрацит" збільшив видобуток на 59 відсотків, до 348,6 тисячі тонн антрациту, а ДТЕК "Свердловантрацит" - на 36,7 відсотка, до 260 тисяч тонн. На 49 відсотків зріс видобуток вугілля марки "Т" у компанії ДТЕК "Комсомолець Донбасу" - до 304,5 тисячі тонн.

Як досягнути компромісу між блокувальниками і владою?

Владі доведеться прийняти закон, який врегулює торгівлю з окупантами. Розгонами вона лише прискорила цей процес.

Закон врегулює правила торгівлі, але не припинить економічну співпрацю з терористами?

Найбільша помилка блокувальників у тому, що вони зв'язались з політиками. Будуть домовленості: ми вам закони - ви згортання блокади.

Чи вистачить активістам сили вистояти без політиків?

Невідомо. Але в тому ж таки законі може бути і заборона на будь-які дії, пов'язані з блокуванням вантажівок чи поїздів у зоні АТО.

Українська влада повинна представити суспільству план розриву торговельних відносин з Росією та окупованими територіями. Таку думку висловив народний депутат Дмитро Ярош в інтерв'ю Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Нового розгону не буде - Снєгирьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі