пʼятниця, 10 травня 2019 13:18

"Ні слави, ні грошей" - псковський десантник розповів про бій з українцями за Новосвітлівку

"Ні слави, ні грошей" - псковський десантник розповів про бій з українцями за Новосвітлівку
"Нам сказали, що нас там не було. Ми заблукали. Ми були на навчаннях і заблукали. І нічого не заплатили", - колишній російський військовий. Фото: з відкритих джерел

Російський десантник В'ячеслав (ім'я змінено) розповів, як потрапив на війну в Україні та взяв участь у бою за Новосвітлівку на Луганщині 2014-го. Служив за контрактом у 76-ій дивізії ВДВ у Пскові, про це повідомляє "Нова газета".

Йому був 21 рік, коли у складі бойової тактичної групи потрапив у бій під Луганськом. Після цього отримав медаль Суворова, але написав рапорт про звільнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські бійці ліквідували відомого комбата-терориста "Луня"

"Були навчання в Псковській області. Опісля нас відвезли на псковський аеродром, звідти — до Ростова. Там командир роти сказав, що тепер прямуємо до Луганська. Сказали, що треба супроводжувати колону з гуманітарною допомогою", - розповідає росіянин.

За його словами, жодну колону його підрозділ не супроводжував. У Ростові солдатам наказали прибрати з форми знаки розрізнення та витягнути з телефонів акумулятори. Тактична група В'ячеслава налічувала 90 осіб. Тиждень вони жили посеред лісу в спальниках, без наметів. Їли сухпайок.

"Нам нічого не пояснювали. Але з наших ніхто і не питав. До того, що буде далі, нас ніяк не готували. Стріляти всі вміли, до війни нас взагалі-то готували. Розуміли, де перебуваємо та що тут відбувається. Ми це не обговорювали. Думали лише, як би повернутися живими. У багатьох були дружини, діти. Нам обіцяли додатково заплатити по $50 на день", - каже колишній російський військовий.

Незабаром підрозділ отримав наказ вступити в бій.

"Сказали, що ми маємо штурмувати 2 села. Одне селище я ніколи не забуду. Це Новосвітлівка. Нам наказали знищити супротивника. Як ми їх називали — бандерівців.

Бій був важким. Наш підрозділ зупинили. Половина нашої групи мали поранення. Від куль ніхто не постраждав, переважно від уламків, мінометів. Нам наказали доїхати до наступного села, але ми туди не дістались. У Новосвітлівці бій тривав близько години. Ми стріляли, по нас стріляли. У підсумку когось вдалося убити, хтось утік", - сказав він.

Після цього російських десантників вивезли назад у Росію. Як зазначає В'ячеслав, вони розуміли, що діють на території іншої країни, але не знали, що їх туди направили неофіційно. Про це військовим стало відомо лише потім. Обіцяної грошової надбавки та премії так і не отримали.

"Нам сказали, що нас там не було. Ми заблукали. Були на навчаннях і заблукали. І нічого не заплатили. Не змогли домогтися виплат. Потім іще й позбавили премії, а це майже 20 тис.", - розповів він.

Після України солдат написав рапорт і звільнився з армії.

"По-перше, не заплатили. По-друге, я на смерть подивився. Мені цього на все життя вистачило. Страшно", - розповів він.

Солдат зізнається журналістам, що міг загинути в чужій країні марно.

"Ні за що міг загинути. Це я вже потім зрозумів. Просто був наказ. У підсумку ані слави, ані "за Батьківщину", ані грошей".

Більшість росіян переконані, що псковські десантники, полеглі на території України, були добровольцями. Половина росіян узагалі не чули про загиблих на Донбасі десантників із Пскова.

Зараз ви читаєте новину «"Ні слави, ні грошей" - псковський десантник розповів про бій з українцями за Новосвітлівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі