понеділок, 19 лютого 2018 16:42

Назвали країни, які готові звільняти Донбас у миротворчій місії ООН

Назвали країни, які готові звільняти Донбас у миротворчій місії ООН
Повідомили, які країни готові ввести своїх миротворців на Донбас. Фото: 5 канал

На Мюнхенській конференції з безпеки, яка проходила 16-18 лютого обговорювався новий формат введення "блакитних касок" на Донбас.

У доповіді колишнього генсекретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена йдеться про необхідність створення міжнародного військового контингенту з близько 20 тис. військовослужбовців, повідомляє "Обозреватель".

Пропонують сформувати з нейтральних європейських країн військовий контингент: Австрії, Фінляндії та Швеції. Із держав пострадянського простору, таких як Білорусь, Монголія і Казахстан, та країн Латинської Америки.

Зазначається,що деяких членів НАТО пропонують включити, але тільки тих, які сприймаються Росією як дружні, наприклад, Грецію.

Шість можливих захисників миру на Донбасі

"На початку лютого на спільній прес-конференції канцлера Австрії Себастьяна Курца з Петром Порошенком у Відні, Курц заявив, що Австрія підтримує ідею розміщення миротворців ООН на Донбасі і готові обговорити це питання, якщо від України надійде таке прохання", - йдеться у повідомленні.

У Німеччині також заявили про готовність долучитися до миротворчої місії на Донбасі. Про це заявив уповноважений Бундестагу з питань збройних сил член Соціал-демократичної партії Німеччини Ханс-Петер Бартельс.

"Міністр оборони Швеції Пітер Хультквіст виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що Швеція надасть свої війська для миротворчої місії ООН на сході України, якщо побачить для цього належні умови, а також вважатиме, що така місія дійсно зможе допомогти", - зазначається.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував направити миротворців зі своєї країни, за умови домовленості між президентами України і Росії - Петром Порошенко і Володимиром Путіним.

"Про готовність брати участь у проведенні в Україні миротворчої операції під егідою ООН заявив і президент Фінляндії Саулі Нііністе", - зазначається.

У жовтні 2017 року міністр оборони Канади Хардж Саджан заявив, що його країна може приєднатися до миротворчої місії ООН на Донбасі, за умови, що інтереси України будуть враховані.

Реакція основних гравців на введення миротворчої місії на схід України

Введення "блакитних касок" на Донбас підтримали в США і в Україні.

"У Штатах неодноразово заявляли про підтримку України в планах введення миротворчої місії. НАТО також підтримує ідею розташування можливій миротворчій місії ООН на сході України на всій території конфлікту. Однак на Мюнхенській конференції з безпеки Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в цьому питанні поки немає прогресу, однак вважає, що необхідно продовжити роботу в цьому напрямку", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введення миротворців приведе до завершення гібридної війни

У свою чергу, в Москві розкритикували "доповідь Расмуссена" щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Там заявили, що доповідь недостатньо співвідноситься з положеннями мінських домовленостей, а саме вони "залишаються основою для політичного рішення" конфлікту в Україні.

Президент Петро Порошенко підтвердив, що спілкувався з президентом РФ Володимиром Путіним. Миротворча місія повинна "роззброїти незаконні збройні формування" і "принести мир", додав Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країни, які готові звільняти Донбас у миротворчій місії ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі