неділя, 03 червня 2018 09:00

Над окупованим бойовиками містом підняли український прапор

Над окупованим бойовиками містом підняли український прапор
Українська війська звільнили Лиман. Фото: Донецька ОДА

3 червня 2014 року українські військові встановили контроль над містом Лиман.

12 квітня 2014 року, після проголошення терористичної Донецької народної республіки, російські бойовики захопили міськвідділ міліції Красного Лимана. Перемовини з бойовиками вів міський голова — Леонід Перебейніс. Домовилися, що бойовики покидають місто.

30 квітня близько 40 озброєних терористів увірвалось на сесію міськради. Під прицілом АК-47, взявши депутатів та громаду в заручники, змусили керівництво міста включити до голосування питання про "визнання незалежності терористичної ДНР". Окупанти встановили блок-пости на в'їзді у місто.

3 червня сили Антитерористичної операції пішли в наступ. Перед цим бойовикам висунули вимогу про складення зброї. Мирне населення було попереджене про початок бойових дій, за допомогою листівок. До середини дня українські сили зачистили південну та центральну частини міста. Увечері в.о. Президента України Олександр Турчинов заявив, що українська влада відновила контроль над Красним Лиманом.

3 - 4 червня Служба безпеки України та МВС України провели спецоперацію. В ході операції ліквідовано укріплений військовою технікою опорний пункт бойовиків у захопленій в міській лікарні. В результаті операції загинула одна людина. 5 червня відновлено роботу міської ради та міськуправління міліції.

Зачистка міста тривала 4 і 5 червня. Проводилися обшуками будинків і громадян, для виявлення російських бойовиків. Терористів та їхніх пособників затримали. Допомогли у цьому місцеві жителі.

Через авіаудари пошкоджена залізнична станція Красний Лиман і залізнична лікарня.

5 червня над міськрадою та міськуправлінням міліції Красного Лиману було знов піднято український прапор.

4 лютого Верховна Рада України перейменувала низку населених пунктів, зокрема і Красний Лиман на Лиман. Постанова набрала чинності 18 лютого 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Із РФ прийшла допомога" - нічним Донецьком їздили танки й "Гради"

19 червня у бою під Красним Лиманом (Донецька обл.) загинуло 12 і поранено 25 бійців двадцять п'ятої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Над окупованим бойовиками містом підняли український прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі