понеділок, 12 лютого 2024 12:56

Спецтема: Війна Росії проти України

На порятунок Авдіївки кинули одну з кращих бригад ЗСУ - Forbes

На порятунок Авдіївки кинули одну з кращих бригад ЗСУ - Forbes
Російські окупанти після чотирьох місяців боїв прорвали оборону Авдіївки і наблизилися впритул до головної дороги. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

На фронті на Донбасі Україна кинула на порятунок Авдіївки одну з найкращих своїх бригад.

Командування ЗСУ укріплює Авдіївку на тлі спроб РФ захопити місто, повідомляє Forbes.

"Є вагомі підстави вважати, що на порятунок Авдіївки могли відправити одну з найкращих бригад української армії - 3-тю десантно-штурмову бригаду. Це єдина українська сухопутна бойова бригада, про яку ми точно знаємо, що станом на минулий тиждень вона перебувала в резерві на сході України", - пише видання.

Наразі російські окупанти після чотирьох місяців боїв прорвали оборону Авдіївки і наблизилися впритул до головної дороги, якою український гарнізон, зосереджений на 110-й механізованій бригаді, отримує постачання в місто. Вирішивши залишитися і боротися, ЗСУ беруть на себе величезний ризик, вважають журналісти.

Основним завданням свіжих українських сил у Авдіївці є зменшення тиску на головну асфальтовану дорогу зі сходу на захід до центру Авдіївки, вулицю Грушевського. 3-тя десантно-штурмова бригада провела одну з останніх переможних битв в українському наступі 2023 року і звільнила місто Андріївка, за 25 миль на північ від Авдіївки.

"Ця перемога дала можливість бригаді відпочити, перекваліфікуватися, набрати нових солдатів і, якщо чутки правдиві, переоснаститися бойовими машинами М-2 американського виробництва", - йдеться у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія атакувала країну дронами та ракетами - подробиці від ЗСУ

"На той момент у командувача угруповання "Таврія" Олександра Тарнавського було два варіанти. Відвести вцілілі частини 110-ї бригади з відкритої східної частини міста і закріпити українську лінію в центрі Авдіївки або відразу за містом, на заході. Або - посилити 110-ту бригаду і спробувати відтіснити набагато більші російські сили від ліній постачання гарнізону", - йдеться у матеріалі.

Можливо, зазначають у Forbes, що остаточне рішення приймав не Тарнавський. Минулого тижня президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, замінивши його генералом Олександром Сирським.

"Залужний має репутацію прихильника мобільної оборони з метою мінімізації українських втрат. Сирський, навпаки, має репутацію - заслужену чи ні - людини, що погоджується на великі втрати у впертих, статичних боях. Не виключено, що, просуваючи Сирського, Зеленський сигналізував про свій намір боротися за Авдіївку. Нехай навіть дорогою ціною", - сказано у статті.

Водночас повільний крах оборони Авдіївки в останні тижні, можливо, змусив бригаду призупинити навчання і повернутися на фронт.

"Можна лише здогадуватися, що буде далі в Авдіївці. Якщо 3-я штурмова бригада дійсно перекинута до міста, то варто очікувати контратаки на позиції росіян в районі вулиці Грушевського. Однак коли не залишиться боєприпасів, не матиме значення, чи буде в Авдіївці одна українська бригада, чи дві. Рішення українського командування про укріплення міста, в кращому випадку, буде спірним. У гіршому випадку це може призвести до кровопролиття", - додають аналітики.

Триває 719-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовуючи тактику терору. Протягом минулої доби на фронті відбулося 100 бойових зіткнень, повідомив уранці 12 лютого Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «На порятунок Авдіївки кинули одну з кращих бригад ЗСУ - Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі