пʼятниця, 27 червня 2014 06:07

Спецтема: Війна на Донбасі

"Ми не віддамо мешканців Донбасу на поталу окупантам"

"Ми не віддамо мешканців Донбасу на поталу окупантам"
Ігор Мосійчук. Фото: gazeta.ua

Ще кілька місяців тому його керівники сиділи в застінках СІЗО, як злісні "терористи" і подразники для режиму Януковича. Сьогодні вони серед перших, хто оголосив відкриту війну справжнім терористам і злочинцям. Батальйон "Азов" відомий низкою успішних спецоперацій, проведених на півдні Донеччини.

Про специфіку війни "азовців" та вихід із надскладної ситуації на Донбасі розповів заступник командира батальйону, колишній "васильківський терорист" Ігор Мосійчук.

Наскільки ефективна АТО на Донбасі, зокрема в районі Маріуполя, де діє спецбатальйон "Азов"? Адже після успішного зачищення міста 13 червня від терористів, вже наступного дня у Маріуполі і навколо нього знову продовжились події за участю сепаратистів.

АТО ефективна. Затримано більшість керівників терористичного підпілля ДНР. Затримання продовжуються й далі. Але діють групи, які не потрапили під зачистку, або закидуються нові бойовики.

Проблема в тому, що місцева міліція або не хоче протидіяти терористам, або працює на їхньому боці. Яскравий доказ — під час останнього зачищення Маріуполя маріупольські міліціонери в один голос називали бійців "Азова" карателями, фашистами.

Тамтешню міліцію зараз очолює пан Моргун, який був до цього начальником новоазовської міліції й пов'язаний з контрабандистами, що складають основу ДНР на узбережжі Азовського моря. Моргун свого часу особисто привозив продукти на центральну барикаду сепаратистів у Маріуполі.

Якщо маріупольську міліцію повністю люструвати, чи вирішить це складну ситуацію у місті?

Так, вирішить. Мені відомо, що МВС якраз має намір приймати кадрові рішення з цього питання. Більше того, до Маріуполя на днях перебазується частина батальйону "Азов". Думаю, що таким чином нам вдасться повністю очистити як місцеву міліцію від негідників, так й усе місто від терористів.

Ви берете у полон сепаратистів. Що з ними робите після допиту?

Ми передаємо їх або в Службу безпеки України, або в Міністерство внутрішніх справ.

Очевидно, що ці дві структури не справляються із ситуацією на Донбасі...

Тому мають бути розв'язані руки для формування добровольчих батальйонів на базі МВС та ЗСУ. Адже за останні 24 роки збройні сили і правоохоронна система в Україні деградували. Сьогодні саме у добровольчих загонах народжуються нові українські міліція та армія. Вони готові допомогти прикордонним військам закрити кордони, а після цього знищити всіх терористів на території Донецької та Луганської областей.

Більше того, усі добровольчі загони заточені, після зачищення Донбасу, взятись за звільнення Криму від російських окупантів.

Вихідці з яких регіонів зголошуються бути добровольцями?

Вчора батальйон "Азов" поповнився 60 новобранцями. Це вихідці з Донбасу, Черкащини і Полтавщини. Наразі наш спецпідрозділ нараховує 300 бійців. За наказом міністра його особовий склад незабаром збільшиться до півтисячі.

Яку допомогу надає вам держава?

Виключно в озброєнні. Хоча ця зброя іноді буває негідної якості. Її доводиться ремонтувати. Наприклад, перед останнєю операцією у Маріуполі нам дали два несправних крупнокаліберних кулемети. На їхнє налагодження ми витратили 6 тисяч дол.

Все решта — від шкарпеток до бронежилетів та касок — куплено за добровільні пожертви громадян. Уся автомобільна техніка батальйону надана також доброчинцями.

Взагалі добровольчі загони, які найефективніше воюють на сході, оснащуються саме народом. Тому цю війну треба називати народною — народ України взявся її самотужки вести проти окупантів і банд терористів.

Зараз усе частіше лунають думки про те, що АТО неефективна, і краще відпустити Донбас...

Я не погоджуюсь з цим. Крім того, такі думки відкидує більшість мешканців Донеччини. Наприклад, на наймасовіший антиукраїнський мітинг у 400-тисячному Маріуполі 9 травня вийшли лише 3 тисячі людей, половина з яких були звезені з навколишніх містечок. Це говорить про низьку підтримку терористів серед маріупольців.

Говорити про те, що треба "відпустити Донбас" - це віддати наших людей на поталу окупантам. Під час проведення т.зв. референдуму про незалежність ДНР бійці "Азову" перехопили проголосовані бюлетені мешканців Новоазовська. Так от більшість з них проголосувала за єдність з Україною.

Тому необхідно у людей запитати, чи хочуть вони, щоб в їхніх містах протягом 40 хв. грабувались по три банки, щоб у них на вулицях гвалтували дівчат, щоб якесь ДНР забирало продукти у магазинах, не розрахувавшись...

На Вашу думку, як найшвидше змінити ситуацію на Донбасі у кращий бік і завершити війну?

Потрібно вводити військовий стан, закривати українсько-російський кордон і зачищати територію Донбасу. Нинішнє перемир'я неефективне. Це реферанс президента Порошенка у бік Заходу. Але ми виконуємо наказ глави держави.

З іншого боку, подивившись на перемовини з терористами у Донецьку, виникають дуже негативні відчуття. Тому що як з однієї сторони, так і з іншої сидять люди, які давно заслужили на трибунал. Маю на увазі Шуфрича, Медведчука, які є ідеологами сепаратизму, Кучму, який свого часу лобіював Януковича на посаду президента.

Ваші прогнози: як розвиватимуться події після завершення перемир'я?

Тут лише два варіанти. Президент залишається на проукраїнських позиціях і після 27 червня розпочинається жостке очищення Донецької та Луганської областей від окупантів.

Якщо ж Порошенко піде шляхом федералізації, який пропагують Медведчук і сепаратисти, він учинить політичне самогубство. У такому разі — нова революція.

Зараз ви читаєте новину «"Ми не віддамо мешканців Донбасу на поталу окупантам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі