понеділок, 17 липня 2023 07:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Криза із командуванням РФ змінить ситуацію на фронті – прогноз аналітиків

Криза із командуванням РФ змінить ситуацію на фронті – прогноз аналітиків
У російському командуванні назріває криза. Фото: eastnews.ua

Міністерство оборони Російської Федерації почало проводити так звані чистки і звільняти командирів із найбільш боєздатних частин.

Падіння рівня мотивації та морального духу окупантів заважатиме їм оборонятися від українського контрнаступу, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Очевидна криза в російському командуванні та відповідні моральні наслідки, які вона може спричинити, погіршать можливості армії РФ проводити тактичні наступальні операці на півдні України", – йдеться у повідомленні.

Російські оборонні операції на півдні відбуваються за схемою, за якою один ешелон російських військ уповільнює та деградує, атакуючи ЗСУ, доки другий ешелон не контратакує з підготовлених оборонних позицій, щоб відбити український наступ.

В ISW нагадали про нещодавнє звільнення командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-полковника Івана Попова, а також командира 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії генерал-майора Володимира Селіверстова. Ці гучні події вже призвели до проявів непокори серед командирів, яка, схоже, поширюється і на деяких їхніх солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кримському мосту сталася "надзвичайна подія"

"Тактичні контратаки з підготовлених (а тому й відносно безпечних і придатних для оборони) позицій вимагають певного рівня мотивації та морального духу, який криза ланцюга командування може підірвати аж до провалу", – прогнозують американські експерти.

Підрозділи 58-ї ООС та 7-ї дивізії ВДВ РФ задіяні в обороні районів західної Запорізької області. Вони вже відчувають серйозні проблеми з моральним духом у зв'язку з суперечками навколо їхніх звільнених командирів.

"Напади ЗСУ також відбуваються вздовж швів російської оборони між різними формуваннями та підрозділами в деяких районах. Проблеми з непідпорядкуванням, командуванням і контролем можуть призвести до відсутності згуртованості між підрозділами РФ, які нині обороняються. Наразі в ISW не спостерігають прямих ознак цих подій", – підсумували аналітики.

Розпочалася 509-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник зосереджує основні зусилля на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Протягом минулої доби на фронті відбулося 28 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Криза із командуванням РФ змінить ситуацію на фронті – прогноз аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі