середа, 22 липня 2020 14:32

Кремль тисне на Україну в законодавчих питаннях щодо Донбасу

Кремль тисне на Україну в законодавчих питаннях щодо Донбасу
Україна в жодному разі не вноситиме правок у Конституцію стосовно Донбасу. Фото: Facebook/Sergiy Garmash

Україна та Росія активно обговорюють закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

При цьому Кремль намагається нав'язати свої правила, повідомив у програмі "Насправді: Донбас" на телеканалі "Дім" представник ОРДЛО від України в ТКГ Сергій Гармаш.

За його словами, узгоджено 3 статті закону про особливий статус, ухваленого 2014 року. Всі вони стосуються імплементації так званої формули Штайнмаєра.

Проте Росія хоче більшого: вносить багато правок, яких немає в законі.

"Але "нормандська четвірка" не давала ні нашій стороні, ні тій таких повноважень, таких завдань", — заявив Гармаш.

За словами журналіста, РФ намагається змусити грати Київ за своїми правилами та заявляє не просто про зміни в закон, а в Конституцію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст озвучив зарплати кадрових російських офіцерів на Донбасі

Він розповів, що був дуже несподіваний момент, коли представниця так званої ДНР у Мінській групі Наталія Никонорова заявила про те, що вони "не бачать сенсу обговорювати закон про особливий статус, оскільки особливості особливого статусу мають бути враховані в українській Конституції".

Раніше глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона на цей крок не піде.

В Офісі президента також підкреслюють, що вибори на Донбасі можуть відбутися виключно після отримання Україною контролю над кордоном за українськими законами.

Кремль тривалий час реалізовує масштабну програму інтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей до складу РФ. Зараз окупанти наближаються до поворотного моменту, коли обиратимуть основний сценарій для цих територій, заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Олександр Литвиненко.

Зараз ви читаєте новину «Кремль тисне на Україну в законодавчих питаннях щодо Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі