вівторок, 24 липня 2018 00:56

Канадського міністра вразили реалії життя у "сірій" зоні Донбасу
10

Обстріл починається щовечора - незадовго до того, як сідає сонце. Місцеві жителі, які мешкають на лінії фронту між українськими військовими та бойовиками невизнаних "республік", беззахисні перед ним. Іван Полянський також живе у цій зоні. Його будинок У Жованці знову і знову зазнає нових руйнувань
Фото: D.Cupolo
Жителі Жованки, розташованої у так званій "сірій зоні" на Донеччині, вузькій смузі між фронтами, чекають на лікаря, який раз на тиждень відвідує селище. "Кожного дня чекаєш, що ракета потрапить у твій будинок, - говорить Людмила Студерікове. - Але ніколи не знаєш, коли це станеться".
Колись селище Жованка було малою батьківщиною для близько тисячі жителів. Нині ж тут живуть лише біля 200 осіб. Останні три місяці у них немає ані світла, ані газу. "Іноді вночі мені так страшно, що я тремчу в ліжку, - розповідає Людмила. - Але мій чоловік поряд і він тримає мене за руку".
Багато жителів селища навіть узимку живуть у своїх напівзруйнованих будинках, розповідає Олександр Ворошков, програмний координатор штабу допомоги "SOS Краматорськ". У прилеглих містах вартість оренди житла настільки зросла, що вони не можуть дозволити собі винайняти квартиру. "Ціни на оренду в Краматорську такі ж високі, як у Києві. Але зарплати набагато нижчі", - розповідає активіст.
Жінки Жованки стоять у черзі за ліками й вітамінами. Продукти харчування й гуманітарні вантажі до селища привозять благодійні організації. Якщо його жителі хочуть виїхати, вони часто мусять цілий день чекати на контрольно-пропускному пункті. "У нас тут все було, - говорить жителька Жованки Віра Шароварова. - Зараз у нас залишився лише холод".

Міністр міжнародного розвитку Канади Марі-Клод Бібо відвідала Донбас у рамках свого візиту до України, який тривав з 18 по 23 липня.

Вона побувала у Краматорську, Бахмуті (колишньому Артемівську), Курдимівці, а також на контрольно-пропускному пункті у Майорську, повідомляє Німецька хвиля.

"Я бачила людей, які проходять через пункт пропуску, у тому числі з окупованих територій. Я спілкувалася з тими, хто живе у довколишніх селах, вони належать до найуразливіших верств населення", - розповіла міністр на прес-конференції у Києві. За словами Бібо, люди у розмові з нею повторювали, що "хочуть лише одного - миру, бо тільки тоді зможуть відбудувати нормальне життя".

Марі-Клод Бібо розповіла, що зустрілася із командувачем Об'єднаних сил Сергієм Наєвим. За її словами, він продемонстрував відеодокази порушень режиму припинення вогню з боку проросійських бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав країни, які допомагають Україні військовим обладнанням

Ініціативу поїздки на схід України виявила канадська сторона, а українське командування Об'єднаних сил цьому сприяло, зізнався посол Канади в Україні Роман Ващук. Дипломат зізнався, що делегацію найбільше вразила "невизначеність життя людей у сірій зоні, що є серйозним викликом для української влади".

Щороку Канада надає Києву близько 35 млн канадських дол. у вигляді технічної допомоги, 5 млн дол. гуманітарної допомоги і 12 млн дол. - допомоги безпекового характеру.

Під час прес-конференції у Києві Марі-Клод Бібо оголосила, що благодійна організація "Український жіночий фонд" отримає 4,75 млн канадських дол. Ці кошти будуть направлені розвиток жіночого руху в Україні Канадською феміністською стратегією міжнародної допомоги.

Посол України в Канаді о наголошує, що нинішній канадський уряд прагне розвивати в усіх міжнародних проектах феміністичну складову. Це допоможе жінкам зміцнити свою роль у суспільстві.

15 липня в Канаді відбувся грандіозний фінал культурного проекту "Міс Українська Канада 2018". Одна із учасниць - Аїда Бахтиєва розповіла Gazeta.ua про переїзд та участь у конкурсі.

Зараз дівчина мешкає у місті Торонто, провінції Онтаріо. Приїхала до Канади кілька років тому вивчати та практикувати англійську мову.

Зараз ви читаєте новину «Канадського міністра вразили реалії життя у "сірій" зоні Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі