вівторок, 24 жовтня 2017 13:17

Готовності до відкритого звільнення Донбасу військовим шляхом немає - журналіст

Готовності до відкритого звільнення Донбасу військовим шляхом немає - журналіст
Є багато сценаріїв для повернення Донбасу без великих втрат. Фото: Информат

Загострення конфлікту між українськими захисниками і російськими найманцями на Донбасі відбуватимуться постійно.

Поки дві протиборчих сили стоять поруч, у них будуть особистінсі конфлікти. Таку думку висловив український журналіст Роман Бочкала в інтерв'ю для сайту "Апостроф".

"Загострення час від часу відбуваються. І так буде постійно. Поки дві протиборчі сторони стоять ніс до носа, у них постійно виникатимуть якісь конфлікти. Навіть просто на особистісному рівні. Це ж часто-густо відбувається. Коли немає якихось глобальних наказів, але ось там якийсь загін противника, якась розвідгрупа вилазку зробила, щось там зробила, тоді й хлопці вже мстяться і відповідають. І це вже у них своя війна, своє життя", - розповів Бочкала.

За словами журналіста, Україна не готова до відкритих бойових дій на Донбасі.

"Готовності до відкритого звільнення Донбасу військовим шляхом немає. Була нещодавно зустріч з [главою Генштабу ЗСУ Віктором] Муженком, і він сказав: "Якщо ми підемо відкритим військовим шляхом вперед, то ми втратимо щонайменше 10-11 тисяч військовослужбовців протягом одного тижня. А мирних жителів ще більше". Чи готова Україна до цих втрат? І як себе поведе Росія на тлі цього? Чи не кинуться вони захищати "народ Донбасу", російськомовне населення? Потім раптом десь у тилу побачимо російських десантників або вимпел спецпідрозділу, який раптом почне десантуватися", - наголосив Бочкала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанду в ОРДЛО почали возити по-новому

На думку журналіста, є багато сценаріїв для повернення Донбасу без великих втрат.

"Перше, що потрібно зробити, - нарешті ухвалити закон України про деокупацію. Мені в ньому подобається те, що Росія нарешті буде визначена як агресор. Ми досі між собою називаємо Росію агресором, а держава поки ще не сформулювала цієї позиції. І друге – що в АТО все-таки останнє слово буде не за СБУ, а за Збройними силами. Якщо говорити юридичною мовою, військові взагалі обмежені у своїх діях", - розповів він.

На думку журналіста, командири на своєму рівні бояться приймати рішення, бояться подальшої відповідальності, бо їхні дії можуть розцінити як нелегітимні.

Нагадаємо, наступного року Донбас може повернутися до України. Так вважає народний депутат України Борислав Береза.

Зараз ви читаєте новину «Готовності до відкритого звільнення Донбасу військовим шляхом немає - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі