четвер, 09 серпня 2018 16:34

Глава партії "Основа" представив покрокову схему реінтеграції Донбасу

Глава партії "Основа" представив покрокову схему реінтеграції Донбасу
Глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко озвучив план реінтеграції Донбасу. Фото: Точка доступу

Єдиний шлях реінтеграції Донбасу - мирний, дипломатичний. У військового способу занадто висока ціна. Останній може привести до знищення країни як такої з величезними людськими втратами і втратою великої частини території. З такою заявою в ефірі ObozTV виступив глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко.

При цьому політик назвав три головні складові процесу реінтеграції. По-перше, за його словами, необхідно забезпечити легітимність процесу - шляхом введення міжнародної перехідної адміністрації на окуповані території Донбасу.

"Перше. Однозначно, чинний президент цього не досягне. Адже мандат довіри з боку всіх учасників процесу до нього вичерпаний. Тому новий президент України, хто б ним не став, повинен внести програму дій, яка полягає в наступному. Повинна бути проголосована в ООН резолюція щодо Донбасу, що включає компонент міжнародної перехідної адміністрації з переліком країн-учасниць. Причому домовленості перед внесенням до Ради безпеки ООН повинні отримати підтвердження готовності від учасників сьогоднішнього Нормандского формату, ОБСЄ, США. Як показує прецедент Східної Славонії, введення міжнародної перехідної адміністрації забезпечує хороший результат", - пояснив Ніколаєнко.

Другим кроком глава "Основи" бачить відновлення безпеки в регіоні.

"Компонент безпеки повинен бути забезпечений введенням так званих "блакитних касок" - миротворчого контингенту ООН. При цьому країни повинні чітко визначитися зі складом миротворців. Це точно повинні бути нейтральні країни, без Німеччини, Франції, України або США. Наприклад, це може бути Австрія, Японія, Казахстан або Канада", - підкреслив політик.

Третьою складовою реінтеграції Донбасу Андрій Ніколаєнко називає відновлення довіри.

"І третє, про що вже навіть сьогоднішня влада почала говорити, - відновлення довіри. Тобто спрощення перетину лінії розмежування, відновлення соціальних виплат на тимчасово окупованій території. Все це призведе до поступової реінтеграції. Це модель, яка була здійснена в Хорватії, подібне було в Східному Тиморі. Це кейси успішної реінтеграції. По-іншому просто не може бути. В іншому випадку ми втратимо цю територію, або заморозимо конфлікт на десятки років", - підсумував глава "Основи".

Нагадаємо, народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута представив план мирного врегулювання на Донбасі "Три Основи" в ході 53-й конференції в Мюнхені (Німеччина) в 2017 р. План передбачає вирішити проблеми легітимності, безпеки і довіри на Донбасі. Багато положень мирного плану "Три Основи" вже стали предметом переговорів на вищому міжнародному рівні.

Зараз ви читаєте новину «Глава партії "Основа" представив покрокову схему реінтеграції Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі