вівторок, 29 жовтня 2019 18:31

Експерт пояснив, чим загрожує арешт акцій "Південного потоку" Газпрому

Експерт пояснив, чим загрожує арешт акцій "Південного потоку" Газпрому
Арешт акцій компанії South Stream Transport BV, яка будує газопровід "Північний потік-2" негативно впливає на рейтинг "Газпрому" Фото: Уніан

Арешт акцій компанії South Stream Transport BV, яка будує газопровід "Південний потік-2", негативно впливає на рейтинг Газпрому.

"Цінні папери потрапили під санкції в рамках судового процесу Стокгольмського арбітражу, який вже відбувся, а Нафтогаз має ще кілька позовів до Газпрому. Але українська компанія має ще декілька позовів до росіян", - каже в коментарі Gazeta.ua експерт з енергетики Михайло Гончар.

Якщо рішення арбітражу щодо акцій Газпрому буде на користь України, то в компанії з'являться проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пропонують нові санкції проти "Північного потоку-2"

"Для України арешт акцій Газпрому поки що нічого не означає. Якщо, скажімо, Газпром для зняття арешту акцій виплатить Нафтогазу майже 3 млрд долларів, тоді ми отримаємо ці кошти. Якщо Газпром "упреться" і продовжить ігнорувати виплати, ці акції по певному механізму виставлять на продажах, а виручені кошти підуть до нас як компенсація. Але я думаю, що Газпром піде на виплату, бо раніше повідомлялось, що в бюджеті на наступний рік виділили кошти, тобто вони будуть тягнути до останнього", - каже він.

Нафтогаз судиться з Газпромом із 2014-го. 22 грудня 2017-го українська компанія виграла арбітраж проти Газпрому у справі про постачання газу. Також Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів у понад 10 разів відповідно до його фактичних потреб в імпорті газу. 28 лютого 2018-го у Стокгольмському арбітражі Нафтогаз домігся компенсації $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі, Газпром має сплатити $2,56 млрд на користь Нафтогазу. Через пеню сума боргу Газпрому перевищила $2,8 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чим загрожує арешт акцій "Південного потоку" Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі