субота, 29 серпня 2020 17:05

Донбас буде випаленою землею ще багато десятиліть - Ігор Козловський

Автор: Тарас Подолян
  "Інвестори не охоче будуть вкладати великі гроші у звільнені території. А без інвесторів сама держава відновлення Донбасу не потягне" - каже Ігор Козловський
"Інвестори не охоче будуть вкладати великі гроші у звільнені території. А без інвесторів сама держава відновлення Донбасу не потягне" - каже Ігор Козловський

Донбас - одна з найбільш замінованих у світі територій, можливо, найбільш замінована. "Це означає, що ще років 50 люди будуть підриватися там на різних пристроях. Там багато зброї, навіть у місцевого населення. Вона буде стріляти, - говорить вчений і колишній донеччанин Ігор Козловський. "Створити там надійну правоохоронну систему буде складно. До неї не можна залучати місцевих, бо переважна їх більшість є запроданцями і зрадниками. А які свідомі правоохоронці приїдуть працювати туди по своїй волі? Це означає, що довгий час ця територія буде під контролем військових".

"Економічно і промислово цей регіон зруйнований. Щось на металобрухт розрізали, ось вивезли в Росію, щось вже не можна реставрувати. Багато економічних проблем. Регіон вже не буде таким, яким був до війни. Інвестори не охоче будуть вкладати великі гроші у звільнені території. А без інвесторів сама держава відновлення Донбасу не потягне.

Там різні люди є – проукраїнські, проросійські, але переважна більшість індиферентні взагалі. Це також проблема, пов'язана з деокупацією свідомості людей. З цим також треба працювати. Буде багато незадоволених, які саботуватимуть процеси відродження. Сьомий рік іде війна. За цей час люди буквально нафаршовані пропагандою і ненавистю до України. Тому це буде довгий процес.

Режисер фільму "Атлантида" Валентин Васянович мріє, що звільнення буде у 2025 році. Я не дуже на це сподіваюся. Це буде випалена земля ще десятиліттями. Вона буде відкинута на маргінеси надовго. Побоююся, що цей регіон перетвориться на своєрідне гетто", - зазначив вчений.

В Японії навіть в технічних навчальних закладах, що готують інженерів і програмістів, до 40 відсотків предметів – гуманітарні. Людей вчать мислити, брати відповідальність, мати широкий діапазон бачення світу. Мозок такої людини значно важче наповнити інформаційною фейковою гидотою

"Руський мір" зміг увійти на цю територію, тому що українська влада не приділяла йому належної уваги - каже Ігор Козловський.

"Можна увійти туди, де є порожнеча. У заповнений простір ви не увійдете. З цим регіоном не працювали з самого початку - його віддали економічно-бандитським кланам, з яких потім виросли олігархи. Не працювали в гуманітарній сфері. Особливо там було і є гуманітарне невігластво, пов'язане з відсутністю історичної пам'яті й уміння мислити. Цим скористалася Росія. З початку нульових років ми вже бачимо там присутність "русского мира". У центральній публічній бібліотеці імені Крупської навіть відривається сектор "русского мира": збираються зорієнтовані на Росію псевдоінтелектуали.

Фальшива гордість, що мовляв, "ми, донецький край", призводить до створення примітивної регіональної ідентичності. Донбас був поза інтересами центральної України. Для влади головне було мати з нього економічний зиск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський планує завершити війну на Донбасі цього року

Взагалі гуманітарна сфера в Україні не поставлена на належному рівні. Поступово стали зменшувати підготовку гуманітаріїв і кількість гуманітарних предметів в навчальних. Це катастрофічно. Це як лоботомія – фактично знімається неокортекс, кора головного мозку. В той час як в Японії навіть в технічних навчальних закладах, що готують інженерів і програмістів, до 40 відсотків предметів – гуманітарні. Людей вчать мислити, брати відповідальність, мати широкий діапазон бачення світу. Мозок такої людини значно важче наповнити інформаційною фейковою гидотою".

Інтерв'ю з Ігорем Козловським читайте в журналі "Країна".

Драма "Атлантида" режисера Валентина Васяновича стала потенційним номінантом премії Європейської кіноакадемії. Фільм відібрали у лонг-ліст, у якому 32 претенденти.

Зараз ви читаєте новину «Донбас буде випаленою землею ще багато десятиліть - Ігор Козловський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі