субота, 03 вересня 2022 12:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому переселенці їдуть на тимчасово окуповані території і чим це загрожує

Чому переселенці їдуть на тимчасово окуповані території і чим це загрожує
Влітку зросла кількість людей, які повертаються до своїх домівок на тимчасово захоплених російськими окупантами територіях. Фото: dtv.dn.ua

Влітку зросла кількість людей, які повертаються до своїх домівок на тимчасово захоплених російськими окупантами територіях.

Назвати точну кількість тих, хто повертається, важко, але такий переїзд може бути вкрай небезпечним, сказала в ефірі Суспільного адвокаційна менеджерка Центру прав людини Zmina Альона Луньова.

За її словами, повертаються люди з різних причини. Зокрема через те, що РФ, яка їх вивезла, залишила переселенців без грошей, житла й шансів влаштуватися на роботу.

"Потім з'явилася інформація, що пункти розміщення людей закриватимуть до кінця літа. І це перше, що стимулювало людей повертатися. Друге – брак грошей. Пенсіонери хотіли б отримувати свої кошти, вірять, що зможуть їх отримувати, повернувшись додому", – сказала Луньова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компенсація за комуналку: українці, які прихистили ВПО, отримуватимуть удвічі більше

Ще одна причина – російська пропаганда, яка постійно повідомляє про те, як нібито відбудовують окуповані території. Люди вірять, що їхні домівки цілі.

"Були випадки, коли люди поверталися з дітьми. І з'ясувалося, що їхнього будинку немає. Тобто будинок є, але квартира їхня повністю випалена. Люди залишаються в родичів. Ми бачимо цю тенденцію. Але наскільки вона масова, не можемо сказати", – говорить правозахисниця.

З підконтрольних Україні територій люди зачасту їдуть, щоб перевірити стан помешкання і виїхати назад. Або привезти ліки.

"Але безпекова ситуація на пунктах пропуску стає ризикованою, якщо починається такий масовий перетин в обидва боки", – каже Луньова.

Людям, які вирішили їхати на тимчасово окуповані території правозахисниця радить зважити всі ризики. А також пошукати на підконтрольній території додаткової допомоги.

"Людина має розуміти, що вона буде повністю відрізана від світу. Ми не знаємо, чи буде наступна можливість її вивезти з тієї території. Тому краще залишатися на підконтрольній території і шукати підтримку від громадських і міжнародних організацій, від держави", – сказала Луньова.

Уряд вирішив змінити порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Внутрішні переселенці з громад у районах воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, мають право на виплати від 2 тис. грн до 3 тис. грн, повідомляли в уряді.

Урядовці пояснили, що робити переселенцям, які не отримали допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Чому переселенці їдуть на тимчасово окуповані території і чим це загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі