пʼятниця, 13 січня 2023 07:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Битва за Бахмут: аналітики ISW показали свіжі карти війни
4

Збройні сили України на Донбасі повільно просуваються до Кремінної Луганської області та успішно відбивають атаки окупантів, які намагаються обійти Бахмут із півночі та півдня.

Українські сили покращили свої тактичні позиції в районі Білогорівки, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас ситуація в Соледарі на Донеччині залишається важкою.

Аналітики інституту вважають, що російські сили контролюють більшу частину, якщо не всю територію Соледара, і їм, вочевидь, вдалося витіснити українські війська із західних околиць міста.

12 січня російські та українські війська продовжували наступальні операції на лінії Сватово – Кремінна у Луганській області. ЗСУ відбили наступ російських військ у районі Стельмахівки, що в 16 км на захід від Сватового. Міністерство оборони РФ заявило, що російська армія нібито знищила українські диверсійно-розвідувальні групи у 44 км від Сватового.

ЗСУ відбили атаку російських військ у районі Кремінної, що може свідчити про подальше просування українських сил до населеного пункту. Протягом останніх двох днів на підступах до Кремінної тривали запеклі бої, через що російські війська перекинули туди додаткові сили.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Тим часом на Донецькому напрямку війська РФ намагаються штурмувати Бахмут. Окупанти продовжили наступ. Тоді як ЗСУ 12 січня відбили атаки військ РФ у районі самого Бахмута, на північний схід від Бахмута в районі Червоної Гори, Парасковіївки та Підгородного, а також у межах 22 км на південний захід від Бахмута в районі Кліщівки та Майорська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив хороші новини з передової

Російський так званий військовий блогер заявив, що війська РФ штурмують українські позиції в районі Благодатного в 11 км на північний схід від Бахмута, а підрозділи ПВК "Вагнер" нібито намагаються просунутися на східних околицях Бахмута. Російські джерела стверджували, що окупанти повністю захопили Опитне в 4 км на південь від Бахмута. Аналітики ISW не знайшли підтвердження цієї інформації.

На кадрах з геолокацією, опублікованих 11 січня, видно, що російські війська утримують позиції на захід від Новоселівки в 10 км на північний схід від Авдіївки.

На півдні росіяни мають намір посилити контроль над Запорізькою атомною електростанцією. Сили РФ доставляють інженерів із Росії на ЗАЕС, оскільки українські співробітники, як і раніше, відмовляються підписувати контракт із Росатомом.

Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська збудували мережу траншей та бліндажів у Херсонській області, використовуючи транспортні контейнери, які вони взяли у лікарнях у прилеглих районах.

На Донеччині окупанти міняють форму на цивільний спецодяг. Генштабу стало відомо про замовлення цивільного спецодягу з логотипами "роснефть" та "электросталь" для особового складу одного із підрозділів загарбників, що діє на Новопавлівському напрямку у Волноваському районі Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Битва за Бахмут: аналітики ISW показали свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі