середа, 28 червня 2023 07:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики США показали актуальні карти боїв в Україні
6

Збройні сили України на фронті на Донбасі перехопили ініціативу під Бахмутом. Також ЗСУ успішно наступають на Запорізькому та Донецькому напрямках. Сили оборони можуть проводити операції на територіях, які були затоплені внаслідок російського підриву Каховської гідроелектростанції.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донеччині тривають.

27 червня продовжилися обмежені наземні атаки на північний захід від Сватового та на південь від Кремінної. Російська армія провела невдалі наступальні дії поблизу Стельмахівки в 15 км на північний захід від Сватового.

Частини російської 76-ї десантно-штурмової дивізії (ВДВ) продовжують наступ у районі Кремінського лісу. Росіяни здійснили невдалі наземні атаки поблизу Веселого в 30 км на південь від Кремінної та Роздолівки, що у 32 км на південний захід від міста.

Міноборони РФ стверджує, що російські сили нібито відбили дві наземні атаки українських військ у невстановленому районі на Лиманському напрямку.

Тим часом ЗСУ використовують збройне повстання в Росії та активізують контрнаступальні операції в районі Бахмута. Українські війська четверту добу поспіль ведуть контрнаступальні дії та наступають на флангах міста-фортеці. Ситуація в Бахмуті складна, оскільки російські війська займають великі укріплення в місті, тож українці просуватимуться повільніше.

Українські сили мають бойову ініціативу в районі Бахмута. Продовжують наступальні дії в районах Оріхово-Василівка у 11 км на північний захід від міста, Іванівського в 6 км на захід від Бахмута, Курдюмівки та Північногоу 20 км на південний захід від міста.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Українські сили контратакують у напрямку Яковлівки в 14 км на північний схід від Бахмута. Провели невдалі контратаки на південний захід від Бахмуту поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і Курдюмівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розказали про нове свавілля окупантів на Херсонщині

Росіяни вели наземні атаки та просувалися в районі Бахмута станом на 27 червня. Геолокаційні кадри, опубліковані цього дня, показують, що російські війська, ймовірно, скоротили українські тактичні успіхи поблизу Берхівки. Водночас неясно, коли саме російська армія досягла цих успіхів.

Армія РФ здійснила невдалі наземні атаки зі своїх позицій у Берхівці та Дубово-Василівці у 6 км на північний захід від Бахмута, а також у напрямку Миньківки в 13 км на північний схід від міста. Здійснили також невдалі наземні атаки поблизу Богданівки у 5 км на північний захід від Бахмута та Іванівського.

27 червня російські війська продовжили обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк. Зокрема поблизу Первомайського в 6 км на південний захід від Авдіївки та Мар'їнки.

ЗСУ дещо просунулися в райони, які російські окупанти захопили в 2014 році. Зокрема на схід від Красногорівки (безпосередньо на захід від міста Донецька). Це перший зареєстрований випадок українського сили, що повертають територію, окуповану до 2014 року.

27 червня українські війська продовжили контрнаступальні дії в районі адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей. У районі Времівського виступу тривають важкі бої.

Російські війська знищили український підрозділ поблизу Сторожевого в 3 км на південь від Великої Новосілки. Безуспішно атакували поблизу Новодарівки (14 км на південний захід від Великої Новосілки).

Учора російські та українські війська продовжили обмежені наземні атаки на західному Запоріжжі.

Російські військові блогери висловили стурбованість спробами українців просунутися на південь від Херсона. Пов'язаний з Кремлем "воєнкор" стверджував, що українські війська намагаються розширити свій "плацдарм" біля Антонівського мосту на східному (лівому) березі Херсонської області.

Українські сили зайняли й утримують певні позиції на східному (лівому) березі. На геолокаційному відео від 26 червня видно російські бронетранспортери, нібито з 7-го гвардійського гірського десантно-штурмового (ВДВ) дивізія, яка діяла біля Антонівського мосту.

Руйнування дамби Новокаховської гідроелектростанції забезпечує українським силам свободу пересування, але російські сили продовжують відбивати наступ українців, що може свідчити про те, що ЗСУ проводять певні операції в цьому районі.

Російське джерело стверджує, що українські сили продовжують обстрілювати Крим за допомогою безпілотників.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко сподівається використати "вагнерівців" у своїх цілях. Він, зокрема, сподівається посилити найманцями власну армію та врівноважити кампанію Кремля через "Союзну державу" поглинути Білорусь.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики США показали актуальні карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі