вівторок, 10 січня 2023 07:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
4

Збройні сили України на Донбасі дещо просунулися у напрямку Кремінної Луганської області.

Водночас військові Російської Федерації намагаються збільшити інтенсивність боїв у районі Бахмута та Соледара на Донеччині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

ЗСУ продовжують просування в Луганській області. 8 та 9 січня російські та українські війська вели наступ на лінії Сватове – Кремінна. Зокрема у районі Кремінної йдуть запеклі бої, оскільки російські війська перекинули туди кілька десантно-штурмових батальйонів та важку техніку для утримання лінії оборони.

Російські пропагандистські ЗМІ пишуть, що українські війська готуються до відновлення наступу на Лиманській ділянці на захід від Кремінної і концентрують техніку в районі Терного в 15 км на захід від Кремінної. Бойові кадри з геолокацією показують дуелі між російськими та українськими танками на південний захід від Кремінної біля Діброви. Це вказує на те, що ЗСУ, ймовірно, досягли успіхів у лісовому масиві на захід від Кремінної.

Ситуація в Донецькій області залишається напруженою. Не стихають запеклі бої у Соледарі та Бахмуті. Російські війська продовжують наземні атаки в Соледарі та на його околицях. Хоча російські сили не повністю контролюють Соледар, ситуація у місті вкрай складна.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЗСУ повідомили переможні новини з Херсонщини

Найманці "Вагнера" ведуть бої в центрі Соледара, а кадри, опубліковані 9 січня, показують інтенсивні перестрілки зі стрілецької зброї біля будівлі адміністрації Соледара. Судячи з опублікованих кадрів, ЗСУ зберігають контроль над підприємством "Артемсоль" і багатоповерхівками, що його оточують, у північній частині міста. Російські джерела заявили, що армія РФ захопила Бахмутське (на південний схід від Соледара), Червону Гору та Парасковіївку (на південний захід від Соледара). Водночас візуального підтвердження цієї інформації немає.

Російські ЗМІ заявили, що українські сили концентрують велике угруповання військ у західній частині Донецької області у районі Вугледару для підготовки нових наступів. У міноборони РФ вважають, що у цьому районі також активно діють українські диверсійно-розвідувальні групи.

Окупанти стягують резерви на південний напрямок фронту. Росіяни продовжують зміцнювати свої позиції на лівобережжі Херсонської області. Сили ворога використовували димову завісу, щоб приховати розвантаження військової техніки в Новоолексіївці, що за 9 км на північний захід від Генічеська на трасі Генічеськ – Каховка. Російські війська обстріляли Херсон із запальних боєприпасів у ніч із 7 на 8 січня.

Ворог продовжує будівництво оборонних укріплень і транспортування військової техніки в Запорізькій області на тлі побоювань щодо можливого контрнаступу ЗСУ в цьому районі.

За минулу добу підрозділи ЗСУ відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка, Червонопопівка та Кузьміне Луганської області, а також Соледар, Білогорівка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Курдюмівка, Майорськ, Мар'їнка і Побєда Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі