середа, 07 грудня 2022 08:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
4

На Донбасі російські окупанти поступово просуваються в районі Бахмута, але досі не оточили місто.

Збройні сили України в ході контрнаступальних дій у районі Сватового досягають певних успіхів, а на Бахмутському та Авдіївському напрямках тривають запеклі бої з російськими окупантами, свідчать свіжі мапи Інституту вивчення війни (ISW).

Нещодавно ЗСУ досягли успіхів на північному сході Харківської області. Водночас російські сили обстріляли їхні позиції у районі Тавільжанки, Богданівського та Лимана Першого (усі приблизно за 50 км на північний захід від Сватового та за 15 км на південь від кордону). Це вказує на те, що Сили оборони України, ймовірно, домоглися обмеженого поступу в цьому районі.

ЗСУ взяли під свій контроль Кислівку за 25 км на північний захід від Сватового. Російські джерела стверджували, що ЗСУ продовжували атакувати російські позиції на північний захід від Сватового у період з 5 по 6 грудня. Армія РФ провела обмежені атаки з метою відновлення втрачених позицій на лінії Сватове – Кремінна. Росіяни готують оборонні позиції в Старобільську за 50 км на схід.

Російські та українські джерела повідомляють про важкі бої на лінії Сватове – Кремінна в районі Райгородки, що за 11 км на південний захід від Сватового, Площанки (15 км на північний захід від Кремінної), Червонопопівки (5 км на північ від Кремінної), Житлівки (3 км на північ від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної) з 4 по 6 грудня. У районі Сватового діють частини 1-ї гвардійської танкової армії РФ.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка показала актуальну карту бойових дій в Україні

Російські війська продовжують наступ на Бахмут. Окупанти концентруються на покращенні своїх тактичних позицій навколо міста та провели наземні атаки у Бахмуті; на північ від Бахмута, у Білогорівці, Соледарі, Берестові, Верхньокам'янському, Бахмутському, Андріївці; та південніше Бахмута в Опитному, Курдюмівці, Яковлівці та Кліщіївці.

У районі Бахмута зараз йдуть найнапруженіші бої на передовій, але українські сили тримають оборону і завдають максимальних втрат російським військам.

У Міноборони РФ заявили, що 6 грудня їхні війська відбили атаки ЗСУ в районі Курдюмівки (13 км на південний схід від Бахмута), внаслідок чого українська армія зазнала великих втрат. 6 грудня тривали запеклі бої в районі Соледара (13 км на північний схід від Бахмута), Бахмута, а також в Опитному, Кліщіївці та Курдюмівці (всі три в межах 14 км на південь від Бахмута).

Росіяни не мають можливості "шокувати" сили ЗСУ в Бахмуті, як вони це зробили під час облоги Маріуполя в березні. Російські війська просуваються в районі Бахмута несуттєво, розташування лінії фронту та багатомісячний опір ЗСУ не дозволяють військам РФ досягти великомасштабних успіхів на Бахмутському напрямку.

Війська РФ продовжували вести наступ у районі Авдіївка – Донецьк 5 та 6 грудня. Українські війська відбили атаки загарбників на Мар'їнку (30 км на південний захід від Авдіївки), Новомихайлівку (36 км на південний захід від Авдіївки) та Красногорівку (приблизно за 28 км на південний захід від Авдіївки) 6 грудня. Міноборони РФ заявило, що російські війська відбили атаки ЗСУ у Мар'їнці 6 грудня, а кілька російських джерел поділилися відеозаписами, які нібито показують війська РФ на захоплених українських позиціях у Мар'їнці 5 та 6 грудня.

5 грудня російські сили обстріляли позиції ЗСУ у Первомайському (приблизно 28 км на південний захід від Авдіївки) та Красногорівці. В українському Генштабі проінформували, що російські сили продовжували плановий обстріл лінії зіткнення у цьому районі.

Війська РФ 5 та 6 грудня продовжували вести оборонні операції на заході Донецької та сході Запорізької областей. 5 грудня російські війська завдали авіаудару в районі Вугледару. 6 грудня росіяни відбили атаки ЗСУ в районі Володимирівки, на південний схід від Вугледара, і Новодарівки, на східному кордоні Запорізької області.

В українському Генштабі інформували, що російські сили продовжують інтенсивний обстріл вздовж лінії зіткнення на заході Донецької та сході Запорізької областей.

4 грудня армія РФ продовжила наземні атаки навколо Бахмута. Українські та грузинські джерела підтвердили, що останніми днями російські війська оточили український загін із грузинськими добровольцями поблизу Бахмута, поранивши грузинського командира та вбивши шістьох грузинських добровольців. Кадри в соціальних мережах, опубліковані українськими військовими, показують важкі бої на південь від Бахмута в Опитному.

Так звані російські військові блогери стверджують, що захоплення Опитного має вирішальне значення для подальшого просування Росії до Бахмута. Крім того, російські джерела стверджували, що важкі бої в кількох населених пунктах на південь від Бахмута тривають.

Російські сили зазнають і продовжуватимуть зазнавати великих втрат під час операцій навколо Бахмута. Окупанти за добу в боях навколо Бахмута несуть втрати до 50 осіб пораненими і 50 убитими. Водночас російські війська отримали наказ не довозити артилерійські снаряди на 100 км до лінії фронту в районі Донецька через нещодавні успішні українські удари по російських складах боєприпасів.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі