субота, 04 березня 2023 07:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські аналітики показали, що відбувається на фронті: карти боїв
5

На фронті на Донбасі тривають запеклі бої за Бахмут. Зараз вони перемістилися у промзону та на схід і південь міста.

Росіяни зазнали значних втрат у техніці біля Сватового, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

3 березня російські війська продовжили наступ на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Російські війська просунулися в районі Синьківки у 8 км на північ від Куп'янська Харківської області. Населення масово покидає Куп'янськ напередодні наступальних операцій Росії поблизу міста.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Водночас Збройні сили України в ніч проти 3 березня завдали удару по колоні російської техніки поблизу Сватового на Луганщині, внаслідок чого війська РФ зазнали значних втрат. У районі Кремінної росіяни все частіше вдаються до використання важкої техніки накшталт БМПТ "Термінатор", оскільки окупанти не мали успіху у проведенні ефективних атак малими групами.

Російський так званий військовий блогер опублікував відеозаписи підрозділів 76-ї та 98-ї гвардійських повітряно-десантних (ВДВ) дивізій у районі Кремінної. Він стверджував, що елементи БАРС-13 (бойовий резерв) також діють на цій ділянці фронту.

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки, що в 10 км на південь від Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові розповіли про останні події на південному фронті

Бої на Донбасі не стихають. Російські сили продовжують наземні атаки в Бахмуті та на його околицях. ЗСУ натомість готуються до контрольованого відходу принаймні з однієї частини міста.

Українські війська відбили атаки на сам Бахмут; в 13 км на північ від Бахмута біля Васюківки; за 6 км на північний захід від Бахмута поблизу Дубово-Василівки; Оріхово-Василівки в 10 км на північний захід, а також Григорівки в 10 км на північний захід і Богданівки у 8 км на північний захід.

На геолокаційних кадрах, опублікованих 3 березня, видно, як українські війська руйнують міст через річку Бахмутівка на північному сході Бахмута та ще один міст через трасу Хромове – Бахмут на захід від міста.

Російські "воєнкори" стверджували, що сутички тривають у північному Бахмуті біля промислового заводу АЗОМ та в міських районах південного та східного Бахмута. Війська "Вагнера" могли прорвати українську оборону в Іванівському в 5 км на захід від Бахмута по дорозі Т0504 Костянтинівка – Часів Яр – Бахмут. Підтвердження цих заяв наразі немає.

3 березня російські війська продовжили наземні обстріли в районі лінії Авдіївка – Донецьк. Геолокаційні кадри показують, що російські війська поступово просуваються на північно-західну околицю міста Донецьк поблизу Водяного. Російські джерела продовжували повідомляти про спроби Росії захопити решту західної Мар'їнки.

3 березня російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області. Продовжували невизначені наступальні операції на Вугледарському напрямку в 30 км на захід від Донецька.

Російське джерело стверджувало, що російські війська продовжують позиційні бої в районі Дачі на південний схід від Вугледара. Інший російський "воєнкор" опублікував кадри, де елементи 40-ї морської піхотної бригади начебто атакують українські позиції поблизу Вугледара.

Ворог на фронті на Донбасі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби українські захисники відбили на них понад 150 атак противника.

Українська авіація минулої доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А також два удари по зенітно-ракетних комплексах на вогневих позиціях. ЗСУ збили ворожий літак Су-34 та вісім розвідувальних і ударних дронів різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління ворога, три райони зосередження противника, склад боєприпасів, два склади ПММ, а також станцію радіоелектронної боротьби росіян.

Зараз ви читаєте новину «Американські аналітики показали, що відбувається на фронті: карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі