четвер, 13 вересня 2018 00:17

"Неприбуткові" аптеки і денний сон - українка про життя в Швейцарії

Українка Крістіна Гомес де Соусу в Швейцарії з лютого 2016 року. В цю країну жінку привела любов - тут живе її чоловік-португалець.

"Перший час було дуже складно. Мову тільки почала вчити. Місцеві хоч і розуміють німецьку, але говорять між собою на швейцарському діалекті. Це було нестерпно: вчити мову, але не розуміти людей", - каже Крістіна, пише СЕГОДНЯ.

В країні живе лише 40% корінних швейцарців, 60% - емігранти. Кожен п'ятий з жителів країни - португалець.

"Під час вагітності порадувала медицина: страховка покривала всі витрати, а в пологовий будинок знадобилися тільки паспорт, навушники і улюблена музика, зручний одяг і автокрісло. Аптек в місті всього дві, і працюють вони навіть не кожен день. Це просто невигідний бізнес, адже люди хворіють мало, а медикаменти отримують в лікарні. Незвичайний і підхід до дитячих хвороб. Малюки тут хворіють рідко, а, наприклад, нежить ніхто не лікує. Температуру збивають і ведуть в садок або школу, тому що поняття "лікарняний з дитиною" не існує. Місцеві діти ходять босоніж після дощу в лісі в брудних штанях – їм так подобається. Але укладають спати дітвору досить рано – батькам потрібен час для себе. Дорослим дітям батьки можуть подарувати кілограм м'яса до Різдва, наприклад", - додає Крістіна.

  Крістина проживає у Швейцарії з лютого 2016 року. Фото: із власного архіву
Крістина проживає у Швейцарії з лютого 2016 року. Фото: із власного архіву

Головна фішка місцевих - здоровий спосіб життя. На вечерю можуть поїсти максимум салат з хлібом зі злаків. Місцеві багато гуляють по лісі, їздять на велосипедах з народження, харчуються тільки свіжими продуктами і намагаються урвати хоча б 20 хвилин, щоб подрімати в обід. Часто люди живуть роками разом без реєстрації шлюбу, а всі витрати ділять навпіл. У 18 років діти покидають будинок і бачаться з батьками у вихідні, а то і рідше.

"Місцеві, виходячи з дому на півдня з дітьми, завжди беруть з собою обід: сир, м'ясо, хліб, обов'язково якийсь легкий салат. Вони рідко купують на прогулянці щось додатково. І це не скупість, а просте слідування логіці: в їжі власного приготування вони впевнені більше", - каже жінка.

Швейцарці сортують сміття. Органічні залишки викидають окремо, частина їх йде на корм тваринам. Навіть дитина не пройде повз пляшку на землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про 5 важливих кроків перед поїздкою на заробітки

Середня зарплатня швейцарців - 6,5 тис. франків на місяць, це приблизно 170 тис. грн. Більше третини населення не має власного авто. Адже у країні ідеально працює система руху громадського транспорту.

Зараз ви читаєте новину «"Неприбуткові" аптеки і денний сон - українка про життя в Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі