четвер, 05 жовтня 2017 00:15

"Маємо на готові рюкзак із запасом їжі та грішми" - як живуть українці у Конго

"Маємо на готові рюкзак із запасом їжі та грішми" - як живуть українці у Конго
31-річна Анна Авузяк з Хмельницького переїхала жити у Конго Фото: Anna Avuziak

85 % жителів Гоми, що у Конго, не мають електроенергії. Найчастіше готують просту кукурудзяну кашу чи смажену картоплю на саморобних вогнищах.

"Продукти в Гомі – задоволення не з дешевих. Скажімо, ціла курка коштує 300 гривень, кілограм картоплі – 25 гривень, півлітрова пляшка води – 10 гривень. Ми з хлопцем витрачаємо на тиждень майже 3 тисячі гривень на харчі. Готую також місцеву улюблену національну страву – смажені та тушені зелені банани. За смаком вони схожі на картоплю, хоча навіть ніжніші", - розповідає 31-річна Анна Авузяк з Хмельницького переїхала жити у Конго, повідомляє svitua.

"До того, як їхати в Африку, відвідала 25 країн. Коли мій хлопець запропонував переїхати у Конго, я майже одразу погодилась. На той момент в Україні мала своє ательє. В один момент, я зрозуміла, що пора щось змінювати і почала збирати речі. Батьки підтримали мене, хоч і переживали. Та найдивніше зреагував оператор турфірми, який при оформленні запитав: "Ви взагалі розумієте, куди їдете?", - розповідає Анна Авузяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка не має права підписати шлюбний контракт: мусульманська країна очима українки

Основна небезпека в країні це постійні бунти. Будинок, у якому живе дівчина, розташований за колючим дротом. Його охороняють озброєнні чоловіки і собака.

"У нас в коридорі завжди стоїть зібраний рюкзак із триденним запасом їжі та грішми. Якщо вночі почнуться масові протести і треба буде вичекати їх вдома. На щастя, за останні два роки місто живе дуже спокійно".

Анна Авузяк працює волонтером у ательє та місцевій школі. Безкоштовно шиє сукні з місцевими жительками для приїжджих або речі на продаж до Європи та Америки.

"Для жителів Конго зовнішній вигляд – перш за все. Чоловіки готові брати кредити, щоб купити собі фірмовий піджак від Armany. Купувати вбрання у магазинах можуть собі дозволити лише найбагатші жителі міста. Середній клас – скповується у секонд-хендах, а найбідніші – шиють у ательє. Це дуже вигідно. За п'ять метрів будь-якої тканини треба віддати всього 10 доларів. Пошиття коштує п'ять доларів. Працюють швеї на старих ручних машинках і роблять це дуже неакуратно. Тому жінки обирають собі яскраві кольори суконь, щоб потім не було видно зайвих швів".

У Сінгапурі не можна пити воду з пляшки в громадському транспорті чи таксі. За вживання їжі та напоїв у метро - штраф $360. Про це розповідає Олена Лук'яненко родом із Запоріжжя.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо на готові рюкзак із запасом їжі та грішми" - як живуть українці у Конго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі