пʼятниця, 19 травня 2017 03:17

Киянка стала керувати Францією у 18 років

Киянка стала керувати Францією у 18 років
Анна Ярославна стала королевою Францією у 18 років Фото: kiev-foto.info

"В яку варварську країну ти мене послав. Будинки тут похмурі, церкви потворні, а звичаї жахливі", - писала в листі з Франції до київського князя Ярослава Мудрого його донька Анна.

19 травня 1051 року Анна Ярославна обвінчалася з королем Франції Генріхом І і отримала корону. Присягу складала на давньословянській Євангелії, яку привезла з Києва. З того часу чоловік підписував документи "З дозволу моєї дружини Анни" та "У присутності королеви Анни". Королівський двір захоплювався її знаннями та манерами.

"Чутки про ваші чесноти, чудова діва, дійшли до нас. З великою радістю чуємо ми, що ви виконуєте свої обов'язки в цій християнській державі з похвальним завзяттям і чудовим розумом", - писав до Анни Ярославни Папа Римський Микола II.

Вона народила синів Філіпа, Роберта і Гуго. Стежила щоб вони отримали добре виховання і освіту. Старший син став наступним королем і правив 48 років. Доньку київського князя вважають прабабцею майже 30 французьких королів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше відомих українських емігрантів поховано у Франції

Остання підписана Анною грамота датується 1075 роком. Період її перебування при владі характеризують економічним підйомом Франції. Розбудовуються міста Бордо, Тулуза, Ліон, Марсель, Руан. Казна наповнювалась за рахунок збільшення надходжень від податків, які сплачували підприємці.

У королівській резиденції Санліс, за 40 кілометрів від Парижа, Анна заснувала костел і жіночий монастир. Коли робили його реконструкцію, то додали барельєф королеви у повний зріст. У руці вона тримає ескіз храму. У Санліському монастирі щороку 5 вересня відправляється богослужіння пам'яті Анни. З 2005 року там стоїть її пам'ятник подарований Україною.

Національний банк України в 2014 році випустив пам'ятну монету на честь Анни Ярославни.

10 листопада 2016 року у сквері на Львівській площі у Києві відкрили пам'ятник Анні Ярославні. Його створив український скульптор Костянтин Скретуцький. Профінансував монумент французький меценат Бертран Кост.

Зараз ви читаєте новину «Киянка стала керувати Францією у 18 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі