пʼятниця, 07 вересня 2018 00:15

Голубці, сало і медовуха: як пройшов український фестиваль у Гаазі
16

1 вересня у нідерландському місті Гаага відбувся традиційний фестиваль Embassy Festival, у якому також взяла участь українська діаспора.

Про це розповідає радник Посольства України в Королівстві Нідерланди Наталія Клімкіна.

"Фестиваль був запроваджений близько семи років тому мерією Гааги. Мета фестивалю – показати, що Гаага – це велике мультикультурне місто. Разом з фундацією "Українці в Нідерландах" наше українське посольство також вже кілька років поспіль бере участь у цьому фестивалі", - каже Наталія Клімкіна.

"Це можливість показати Україну, причому, показати її дещо інакше, ніж зазвичай нідерландці її бачать. На жаль, впродовж останніх років з України сюди надходять переважно негативні новини. Тому ми маємо гарну нагоду показати не лише нідерландцям, а й усьому світу, що Україна – це насамперед, країна з багатющою історією, культурою, традиціями. На щастя, така народна дипломатія досить дієва і має гарні результати".

Український фестиваль голубців у Гаазі
Фото: Olena van Eck
Український фестиваль голубців у Гаазі
Український фестиваль голубців у Гаазі
Український фестиваль голубців у Гаазі
Український фестиваль голубців у Гаазі

Українці, одягнені у вишиванки, приїхали на фестиваль з різних куточків Нідерландів. Увесь фестивальний день господині готували на кухні і частували гостей. Основною стравою цього року були голубці: традиційні з рисом і м'ясом, з гречкою та грибами, з пшоном та беконом, і навіть з тертою картоплею і з грибною підливою. Також пропонували деруни зі сметаною. Не обійшлося без борщу та узвару. Крім того, гості могли придбати й інші українські ласощі: карпатський мед, овочеву консервацію, сало, ковбаси, печиво, цукерки та інші солодощі, які спеціально привезли з України. Серед напоїв були квас, пиво, настоянки, горілка, медовуха.

Кожен охочий міг приєднатися до майстер-класів з флористики і виготовлення ляльки-мотанки. Також діяла виставка картин художниці Наталії де Раютер. Відвідувачі мали нагоду придбати українські сувеніри: вишиванки, інший одяг та аксесуари з українською символікою, вовняні плетені шкарпетки, картини з бісеру від майстрині Валентини з Тернополя, яку на фестивалі презентувала її донька Олеся Кравчук.

"Вперше в Нідерландах було представлено пізнавальну, сімейну, настільну гру від авторів проекту "Гра мандрівка". І вже втретє у фестивалі бере участь підприємець, член фундації "Українці в Нідерландах" Дмитро Максименко з дерев'яними іграшками. Це - дерев'яні, рухомі моделі різноманітної техніки та інженерних конструкцій. Біля нашого майданчика також була облаштована фото-зона в українському стилі. Особливо кумедно виглядало, коли чоловіки-іноземці позували з українським віночком на голові.

За словами Віри Зван (Vira Zwaan) – фундація "Українці в Нідерландах" - українська громада в Нідерландах з кожним роком росте й міцніє. Саме завдяки зусиллям української діаспори вдалося достойно представити Україну на фестивалі амбасад

Зараз ви читаєте новину «Голубці, сало і медовуха: як пройшов український фестиваль у Гаазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі