неділя, 30 червня 2019 04:25

"Ціни на їжу залежать від магазину" - українець про життя в Ізраїлі

Український блогер та фотограф Андрій Брук живе більше 2 років в Ізраїлі. У травні 2017 отримав громадянство. Розповідає про життя та ціни в країні.

"Ізраїль - дорога країна для придбання житла. Багато хто навіть жартує, що дешевше купити будинок в Іспанії", - каже Gazeta.ua Андрій.

  Харків'янин Андрій Брук знімає 4-кімнатну квартиру в центрі Ізраїлю за 22 тис грн. Фото: з особистого архіву
Харків'янин Андрій Брук знімає 4-кімнатну квартиру в центрі Ізраїлю за 22 тис грн. Фото: з особистого архіву

Знімає квартиру півроку. Інший час жив на програмах для нових репатріантів або солдатів-одинаків, де житло надавалося за умовами програми безкоштовно. Зараз живе у 4-кімнатній квартирі площею 128 квадратних метрів в місті Год-га-Шарон із 2 сусідами. Це 18 кілометрів від Тель-Авіву.

"Вартість квартири 22018,67 на місяць, це без вартості міського податку на нерухомість, світла і води. І це з урахуванням того, що в самому будинку ведуться ремонтні роботи з поліпшення фасаду. За це б довелося заплити ще до 11 тис грн. Світло і вода по лічильниках. Платити треба по кварталам. За воду - близько 1467,91, світло - 2568,85 за три місяці", додає Андрій Брук.

Для солдат в Ізраїлі діє знижки на комунальні послуги - майже 50%. Якщо ділити ціну на трьох, виходить за квартиру і "комуналку" платиш до 8 тис гривень щомісяця.

  Тель-Авів, Ізраїль. Фото: з особистого архіву
Тель-Авів, Ізраїль. Фото: з особистого архіву

Продукти в Ізраїлі залежать не тільки від сезону, але і від магазину, в якому ти купуєш. Ціна може різнитися на 7-14 гривень. Краще ходити на базари, там можна поторгуватися.

"Якщо на ринок йти в п'ятницю, перед заходом Шабату, продукти харчування можна знайти за дуже низькою ціною. Іноді торговці пропонують безкоштовно купити хліб, овочі і фрукти, так як не хочуть, щоб вони зіпсувалися", - розповідає Андрій.

Хліб у місті Год-га-Шарон коштує 73,4-110,09 гривень, огірки - 44,04 за кіло, помідори - 51,38, літр молока - 84,4, банани - 66,06. Аби купити півкіло кави треба віддати 168,81 гривен, за упаковку пакетованого чаю - до 146,79.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звикла до звуків сирен та свіжих фруктів тричі на рік, - українка про життя в Ізраїлі

Національний банк України склав рейтинг країн за обсягом грошових переказів в Україну з початку року. Найбільше коштів перерахували зі Сполучених Штатів (18%) та Ізраїлю (15%).

Зараз ви читаєте новину «"Ціни на їжу залежать від магазину" - українець про життя в Ізраїлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі