пʼятниця, 29 листопада 2019 00:15

Черги на державні квартири на кілька десятиліть - українка поділилась враженнями від Швеції
5

Англійська мова поширена в країні, але шведська в пріоритеті як для спілкування, так і для працевлаштування
Фото: kuma.city
Ганна вирішила залишитись у Швеції після відпустки у Стокгольмі
Українці, на відміну від шведів, не бояться труднощів і невдач
У черзі на житло від держави можна стояти десятиліттями
Люди обирають міський екологічний транспорт через високі податки на паливо

Ганна Погребняк провела дитинство в Кураховому, але вже три роки живе в Швеції. До чого звикає дівчина в нових умовах, що дивного у новій країні – дізнались журналісти Кума.Сity .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коровай та рушники на весілля везли з України — українка розповіла, як залишилася жити в Італії

Курахівчанка Ганна після закінчення школи поїхала на навчання до Донецька. В планах був диплом про вищу освіту і працевлаштування в обласному центрі з метою залишитись там жити.

Автор: kuma.city
  Ганна вирішила залишитись у Швеції після відпустки у Стокгольмі
Ганна вирішила залишитись у Швеції після відпустки у Стокгольмі

"Університет закінчила, роботу знайшла, але в силу обставин, які склалися в Донецьку, була вимушена покинути місто. По роботі перевели до Маріуполя, де я зупинилась на два роки, але не відчувала себе вдома. У відпустку поїхала до друзів в Стокгольм до Швеції, де раніше ніколи не була. Та одного погляду виявилось достатньо – я зрозуміла, що хочу жити тут", – згадує дівчина.

Країна відомих брендів та високих податків

"Все, що я знала про Швецію – це високі податки та всесвітньо відомі бренди: "IKEA", "H&M", "Volvo". Мову довелось вчити з нуля. Англійська доволі поширена в країні, але шведська в пріоритеті як для спілкування, так і для працевлаштування. Шведська граматика в мене майже не викликала труднощів, а над вимовою довелось попрацювати", – ділиться емігрантка.

Життєрадісні пенсіонери та екологія у пріоритеті: чим відрізняється Швеція від України

Звичайний устрій життя шведів відрізняється від життя українців. Ганну вразило ставлення до оточуючого середовища. "Шведи дуже стурбовані сучасними екологічними проблемами. Сортування сміття є звичайною справою. А підвищення податків на паливо і на автомобілі сприяє тому, щоб населення частіше користувалось громадським транспортом, який їздить на екологічному паливі", – розповідає курахівчанка.

Автор: kuma.city
  Українці, на відміну від шведів, не бояться труднощів і невдач
Українці, на відміну від шведів, не бояться труднощів і невдач

Друга особливість європейської країни, яка приємно здивувала українку – турбота про людей з обмеженими можливостями та людей похилого віку. "Крім того, що держава забезпечує їх гідною матеріальною допомогою, вони також мають можливість відвідувати різні гуртки за інтересами. У нас в Україні люди похилого віку часто страждають від нестачі спілкування, а тут в Швеції вони проводять весело час зі своїми однолітками", – додає вона.

Швеція має свої недоліки - черги

"Наприклад, чергу на квартиру від держави люди можуть чекати кілька десятиліть. Або черга на операцію з фінансовою підтримкою держави може зайняти кілька місяців. Зробити операцію за свій рахунок можна і без черги, але це обійдеться в кругленьку суму", – зізнається Ганна.

Автор: З відкритих джерел
  У черзі на житло від держави можна стояти десятиліттями
У черзі на житло від держави можна стояти десятиліттями

"Основні складнощі за кордоном – знайти житло та роботу. Вартість житла в Швеції дуже висока. Щоб отримати роботу за своєю спеціальністю з України, треба пройти довгий шлях. По–перше, треба вивчити мови до певного рівня і по–друге, вивчити особливості цієї професії в Швеції", – розкриває секрети дівчина.

Ганна каже, що українці і шведи – різні. "Ми – українці, відрізняємося від шведів тим, що не боїмося труднощів і невдач. Ми завжди готові боротись, щоб вижити. Для деяких шведів найменша невдача може дуже підірвати психічне здоров'я", – зізнається курахівчанка.

Американці простіше ставляться до речей. Якщо в орендованій квартирі зламалась пральна машина чи мікрохвильова піч, власники просто купують нові. До квартирантів не буде жодних претензій. У коридорах багатоквартирних будинків можна побачити коробки з різними посилками, що залишають кур'єри. І ніхто не забере чужу річ.

Зараз ви читаєте новину «Черги на державні квартири на кілька десятиліть - українка поділилась враженнями від Швеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі