вівторок, 05 жовтня 2010 00:00

5 жовтня

1921 — у селі Гольманівка Куликівської волості Полтавської губернії на батьківських зборах у місцевій школі вирішили вносити натуральну плату за навчання дітей. У старших класах у розмірі 15 фунтів борошна (1 фунт — 0,45 кг), 5 — жирів, 10 фунтів пшона та 10 картоплин, а також 10 фунтів борошна, 3 — жирів, 5 фунтів пшона та 5 картоплин — у молодших класах. Платню належало внести до Різдва.


1924 — у Забуянській трудовій артілі "Надія" Макарівського району Київської області відбулося перше в районі "червоне весілля". На нього прибули представники місцевих громадських організацій, районної та окружної влади, підшефної фабрики. Привітавши молодят із червоними прапорами й оркестром, члени сільради провели зібрання з промовою про новий побут, а опісля організували танці та безкоштовну виставу для гостей.


1962 — у приміщенні старого мюзик-холу британської столиці "Лондонському павільйоні" відбулася прем"єра фільму "Доктор Ноу" — першої з понад 20 на сьогодні стрічок про Джеймса Бонда. 105-хвилинну картину зняв режисер Теренс Янґ. У головній ролі виступив тоді ще маловідомий актор, який не вимагав високого гонорару, шотландець Шон Коннері. Його дівчину зіграла уродженка Швейцарії Урсула Андресс. Фільм був малобюджетний — обійшовся в $1,1 млн. У світовому прокаті його подивилися 23 млн глядачів. Стрічка своїм творцям принесла $56 млн прибутку. У ній уперше прозвучала знаменита фраза, з якої агент 007 починає знайомство з жінками: "Мене звати Бонд… Джеймс Бонд".

Зараз ви читаєте новину «5 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі