пʼятниця, 22 січня 2010 08:47

22 січня

1869 — французький мандрівник Анрі Муо, заблукавши у джунглях Камбоджі, натрапив на храмовий комплекс, оздоблений різьбленням по каменю. Так було віднайдено храм старовинної столиці Кхмерської імперії міста Анґкор. Комплекс, збудований у XII ст., займає площу 2 кв. км і є найбільшою культовою спорудою світу. Має складну трирівневу конструкцію з безліччю сходів і переходів, на яких розташовані галереї і п"ять багатоярусних башт. У 1970-х деякі будівлі комплексу постраждали від вандалізму солдатів Пол Пота.

1933 — у шифрограмі Сталіна і Молотова до ЦК КП(б)У зазначалося, що надійшла інформація про масовий виїзд селян України та Кубані "за хлібом" до Московської, Західної областей Росії, на Волгу. Звернено увагу на те, що його, "як і виїзд з України минулого року", організували вороги радянської влади, тому не можна допускати "повторення минулорічних помилок". Запропонували не допускати виїзду селян з України, негайно арештовувати прибулих, вилучати "контрреволюційні елементи", а решту повертати до місць їхнього проживання.

1969 — молодший лейтенант Радянської Армії Віктор Ільїн здійснив замах на Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва. Це сталося під час зустрічі космонавтів Леонова, Ніколаєва, Терешкової та Берегового, які щойно повернулися на Землю. У міліцейській формі Ільїн пройшов на територію Кремля. Коли машини із космонавтами та генсеком в"їхали у двір, відкрив вогонь по другій машині, де за його розрахунком мав сидіти Брежнєв. Але помилився: було смертельно поранено водія, космонавти отримали незначні ушкодження. 1970-го Ільїна визнали божевільним і на 20 років помістили у психіатричну лікарню.
Зараз ви читаєте новину «22 січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі